Nieuws West-Vlaanderen Eerste elektrische kartcircuit op zonne-energie in Middelkerke

Eerste elektrische kartcircuit op zonne-energie in Middelkerke

Eerste elektrische kartcircuit op zonne-energie in Middelkerke

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein huldigde in Middelkerke de zonnepanelen van kartcircuit De Kegel X-Treme in. De attractiesite in Middelkerke waar o.a. een bowling, minigolf, kartcircuit en dinopark terug te vinden zijn, draait voortaan volledig op groene energie.

De Kegel X-Treme is het eerste elektrische kartcircuit in België dat volledig op zonne-energie werkt. 484 zonnepanelen van elk 285 Wp werden recent op het dak geplaatst, met een totaal vermogen van 138 kWp. De voorziene jaaropbrengst is 125.000 kWh, dit is een gemiddeld verbruik van 40 gezinnen. De groene energie betekent een besparing van 90% op de maandelijkse energiefactuur. “Hopelijk kan het initiatief van De Kegel X-Treme andere grootverbruikers stimuleren om ook de omslag te maken naar hernieuwbare energie. De vermindering op de factuur liegt er alvast niet om”, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Ook burgemeester van Middelkerke Janna Rommel-Opstaele was aanwezig: ‘Lokale besturen hebben een ongelooflijk belangrijke taak om mensen te overtuigen zonnepanelen te plaatsen’.

Volgens Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) kunnen ook de kustgemeenten extra inspanningen leveren, ondanks de vele appartementen. “Ik wil inzetten op zonnedelen, waarbij steden gebouwen ter beschikking stellen van mensen die geen zongericht dak hebben. Inwoners kunnen dan investeren en krijgen een stuk van het rendement. Dat systeem is zeker aan de kust interessant. Daar zijn de meeste zonne-uren. Ik vraag dan ook dat gemeenten initiatief nemen. Ook in Oostende zijn er kansen. Ik heb begrip voor de specifieke kenmerken van de kust, maar er moeten toch bijkomende maatregelen genomen worden om hernieuwbare energie alle kansen te geven.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.