Nieuws West-Vlaanderen Familie Vermeersch koopt historische kasteel van Vladslo

Familie Vermeersch koopt historische kasteel van Vladslo

Familie Vermeersch koopt historische kasteel van Vladslo

VLADSLO – Er is een koper gevonden voor het historische kasteel van Vladslo, en voor de aanpalende percelen. Verkoper was de familie Vermoortel. De West-Vlaamse vastgoedbedrijven Found & Baker enerzijds en Immo Dewaele anderzijds hielpen de deals closen. Het historisch erfgoed stond jaren te koop na het schielijk overlijden van toparchitect Hendrik Vermoortel (2015).

Wonen in een adellijk kasteel waar ooit de Graven van Vlaanderen nog de scepter hebben gezwaaid? Het was een mooie gedachte. In het landelijke Vladslo, een gehucht van Diksmuide, stond al jaren één van de meest pittoreske kastelen van Vlaanderen te koop. Het historische kasteel Ter Heyde is van oorsprong liefst 800 jaar oud. Het was tot vijf jaar terug in handen van de bekende maar helaas te vroeg overleden Belgische architect Hendrik Vermoortel en zijn partner, onderneemster Ingrid Lesage (Lesage Creations). Het hele domein is 24 hectare groot ofte 35 voetbalden. Daarmee is het zonder meer het grootste kasteel dat je vandaag in West-Vlaanderen kan kopen.

Found & Baker, het vastgoedbedrijf van de West-Vlaamse rasondernemers Philippe De Backer en van David Fonteyne, was samen met Immo Dewaele gemandateerd om een koper te zoeken. Het kasteel en het aanpalend land werd finaal door Found & Baker van de hand gedaan. Immo Dewale zorgde op zijn beurt voor de verkoop van de zogenaamde boswachterwoning (aan de inkom van het domein) alsook voor een 6 hectare groot stuk grond, inclusief woning, dat grenst aan het kasteel.

De ondernemersfamilie Vermeersch uit Koekelare is de koper van dienst van het historische kasteel. Vermeersch, dat geleid wordt door CEO Tom Vermeersch, is actief in de bouwsector. Er werd geen prijs bekend gemaakt.

Pand met geschiedenis

Dat een kasteel van deze grootte en ouderdom én in zo’n uitstekende staat op de markt kwam, mag hoogst uitzonderlijk heten. Volgens insiders is er geen enkel kasteeldomein dat vandaag op de markt staat, zo groot als het kasteel Ter Heyde in Vladslo, in de volksmond beter bekend als het kasteel Crombrugghe. Naast het grote domein krijgt de nieuwe eigenaar er meteen ook een pak geschiedenis bij. De vroegste torens van het kasteel gaan terug tot in de twaalfde eeuw. Eeuwenlang hebben verschillende adellijke geslachten en zelfs de Graven van Vlaanderen er de scepter gezwaaid. Tijdens de twee wereldoorlogen namen de Duitsers er hun intrek in. Het is dan ook terecht beschermd als historisch erfgoed. In de negentiende en de twintigste eeuw bleef het kasteeldomein in handen van de adellijke familie Crombrugghe.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio