Francis De Nolf treedt met MonaVisa toe tot het zorgnetwerk PRoF Projects

ROESELARE - Het Roeselaarse bedrijf MonaVisa, de marktleider in akoestische spanplafonds en -wanden, wordt officieel lid van de hoog aangeschreven zorgdenktank PRoF Projects uit Poperinge. Het is een mooi voorbeeld van hoe de zorgsector, de academische en de bedrijfswereld elkaar vinden om samen het comfort en het herstel van patiënten te verbeteren. MonaVisa is het bedrijf van de bekende Roeselaarse ondernemer Francis De Nolf, zoon van Rik De Nolf (Roularta).    

Wat heeft een spanplafond te maken met een ziekenhuiskamer? Heel veel, zo blijkt. Moderne spanplafonds of -wanden in een ziekenhuiskamer brengen enorm veel voordelen met zich mee voor de patiënt, waar je op het eerste zicht niet meteen aan zou denken, zoals het dempen van typische ziekenhuisgeluiden (wat stress vermindert en de slaapkwaliteit enorm verbetert), patiënten  het gevoel geven dat ze zich niet in een ziekenhuis bevinden (door in te spelen met natuurbeelden en lichtinval) of door het creëren van een echte ziekenthuiskamer en een gevoel van geborgenheid, wat het herstel van de patiënt bevordert.

Om zo’n slimme innovaties voor de zorgsector te kunnen uitwerken, wordt het Roeselaarse bedrijf MonaVisa, de marktleider in akoestische spanplafonds en -wanden, officieel lid van de zorgdenktank PRoF Projects uit Poperinge. PRoF is een in Poperinge opgerichte zorgdenktank die dateert van 2010 en werd opgericht door de visionaire ondernemer Jan Van Hecke. Vandaag ontwikkelt het netwerk met meer dan 500 leden (zorgorganisaties, bedrijven en universiteiten) slimme en innovatieve architectuur voor de ‘zorgkamer van de toekomst’.

Maatschappelijke relevatie

Francis De Nolf, CEO van MonaVisa stelt zoals zo velen vast dat de zorgsector kampt met krappe budgetten. "We weten allemaal dat dit in de toekomst niet zal verbeteren", stelt De Nolf. "Mij is het vooral te doen om de maatschappelijke relevantie. Want innovatie in deze sector is bijzonder nuttig en interessant. Door de samenwerking met PRoF wille we op onze beurt de zorgsector  ondersteunen en versterken, wat uiteindelijk bijdraagt aan een meer duurzame toekomst. Denk maar aan de steeds groeiende vraag om zo lang mogelijk thuis te blijven. Als we de markt goed analyseren dan zien we dat de ziekenhuiskamer van de toekomst eigenlijk een ziekenthuiskamer zal worden.”

Daarom verwacht De Nolf naar eigen zeggen dat de focus in een zorgomgeving nog veel meer op esthetiek en kwaliteit zal liggen. “Denk maar aan de rust die we kunnen brengen door onze kennis van design én akoestiek", zegt Francis De Nolf nog. "Als je bewust thuisblijft, dan willen mensen dat dit ook past bij hun interieur en hun standaarden.”

Referenties in overvloed

In september 2021 namen Francis De Nolf en Riet De Brauwer MonaVisa, pionier en marktleider in spanplafonds en spanwanden, over. Het bedrijf werkt zowel voor particulieren en professionelen, gaande van de zorgsector tot horeca. Onder meer in het dermathologisch centrum te Roeselare, Maria’s Rustoord te Dadizele, trainingscenter van Club Brugge, de projectiekoepel van Puratos, de NOA showroom bij Renson en in de inkomhal van het nieuwe AZ Delta werd gewerkt met akoestische plafonds en printwanden van MonaVisa.