Gheysens

Ghelamco in dispuut met de fiscus

IEPER - De belastingsdiensten hebben een extra aanslag gelegd van 153 miljoen euro op Ghelamco, het bouwbedrijf van de succesrijke vastgoedmagnaat Paul Gheysens. De aanslag heeft betrekking op het inkomstenjaar 2016. Toen ontving Ghelamco een dividend van 430 miljoen euro van de Cypriotische holding Granbero. Ghelamco noemt de aanslag onterecht en wil die met alle mogelijke juridische middelen aanvechten.

Het nieuws is afkomstig van de website 'De Rijkste Belgen'. Volgens het bedrijf werd in Cyprus belasting betaald op dat bedrag maar de belastingdiensten verwerpen deze stelling. Binnen Ghelamco beheert Granbero de Poolse vastgoedprojecten. Volgens Ghelamco valt het dividend van Granbero onder de toepassing van wat officieel het stelsel van definitief belaste inkomsten heet. Daarbij wordt er van uitgegaan dat een uitgekeerd dividend van een buitenlandse onderneming onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld is van belastingen in België, als er in het buitenland al belastingen werden op betaald. Dat bedrag kan dan ook worden in mindering gebracht van de belastbare winst. Volgens de belastingen is dat dus niet het geval met het dividend van 430 miljoen euro dat Granbero in 2016 uitbetaalde aan Ghelamco. Het bedrijf zegt deze beslissing tot op de bodem te zullen aanvechten voor de rechtbank.

Cyprus, Rusland en Spanje

Steeds volgens de website 'De Rijkste Belgen' zijn de financiële belangen van Paul Gheysens in Cyprus verankerd in anonieme offshore structuren, die ook richting Rusland wijzen.  Zo kreeg Granbero in 2018 een aantal nieuwe bestuurders. Eén daarvan is de 62-jarige Eva Agathangelou, een naam die ook opduikt in de zogenaamde Bahama Papers, een journalistiek internationaal onderzoek naar offshore financiering. De Clarick Holdings waarvan Agathangelou bestuurder is, leidt volgens De Rijkste Belgen naar Trident Corporate Services, om van daaruit te belanden in een netwerk van anonieme financiële structuren. Naast Granbero is Agathangelou ook bestuurder van de ook al Cypriotische holding Esperola die eveneens deel uitmaakt van de Ghelamco structuur.

Nog steeds volgens dezelfde bron beheert de Cypriotische holding de Poolse projecten van Ghelamco. Granbero haalt zijn financiële middelen uit de winsten op de verkoop van haar Poolse projecten. Die winsten worden uitgeleend aan de Spaanse holding Peridot die fungeert als de interne bank van Ghelamco. Volgens Ghelamco zijn dergelijke structuren niet ongewoon bij vastgoedinvesteringen in Oost-Europa.