Mitch De Geest zorgt met Citymesh voor doorbraak in 5G-landschap

OOSTKAMP - Het Oostkampse Citymesh, een dochteronderneming deel van de IT-groep Cegeka, en de Roemeense telecomgroep DIGI, werden zopas samen weerhouden als nieuwe telecomspeler in een 5G-veiling, en dit naast Telenet, Proximus en Orange. De tandem Citymesh-DIGI zal nu werk maken van de uitbouw van een nieuw (4e) nationaal mobiel netwerk, zowel voor het zakelijke verkeer als voor de consumentmarkt. Bedoeling is om met een nieuw state-of-the-art mobiel netwerk voor de dag te komen. Door deze samenwerking versterkt Citymesh niet enkel zijn positie als operator maar staat het - samen met DIGI - ook mee aan de basis van een vernieuwd speelveld in het Belgische telecomlandschap.

Citymesh is het geesteskind van Bruggeling Mitch De Geest. De ondernemer en techneut in hem timmert al twintig jaar aan de weg en blijkt telkens opnieuw een stap vooruit op wat op technologisch vlak allemaal te gebeuren staat.

Het Oostkampse bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en het beheer van grootschalige draadloze netwerken op basis van een ruime waaier van technologieën. Citymech is niet alleen een expert op het vlak van wifi en IoT, maar is ook een Belgische operator met een 4G- en 5G-licentie. De referentielijst oogt mooi én overtuigend. De Brugse kmo heeft met zijn slimme communicatie- en dataplatformen binnen diverse sectoren al meerdere grenzen verlegd. Het bedrijf ondersteunt ruim 75 steden, meer dan 10 expohallen, grote industriële spelers (zoals Port of Zeebrugge en Brussels Airport) en de Belgische spoorwegen bij het bouwen van een slimme infrastructuur die wifi, 5G, sensoren en datavisualisatie combineert.

Samen sterker

Als één van winnaars van de veiling, wil de joint venture tussen Citymesh en DIGI nu mee bouwen aan een nationaal 5G-netwerk. Om hun ambities te realiseren, moeten er in de volgende jaren enkele duizenden telecom sites worden gerealiseerd. Een enorme investering voor Citymesh als B2B operator.

Daarom bundelt Citymesh zijn krachten met DIGI in een joint venture formule. De joint venture volgt de trend waarbij 2 operatoren een gezamenlijke nationale 4G/5G infrastructuur uitrollen, maar elk over een eigen marktstrategie beschikken. “Na Roemenië, Spanje, Italië en Portugal (waar DIGI in 2021 ook het spectrum pakket won als nieuwe operator) zijn we opgetogen om ook in België te starten met de voorbereidingen om de nieuwste generatie netwerken en diensten aan te bieden aan de Belgische consument", aldus Valentin Popoviciu, vice-president van DIGI. "We zijn ervan overtuigd dat we snel het netwerk en diensten van hoge kwaliteit kunnen aanbieden aan zeer betaalbare prijzen.”

Wit blad

Een performante dekking van stadscentra maar ook spoor- en snelweg infrastructuur wordt een speerpunt in dit verhaal, zo laten beide partners weten. De gezamenlijk bouw van het nieuwe netwerk moet zorgen voor een energie- en kostenefficiënte uitrol, wat uiteindelijk de maatschappij en eindklant ten goede komt.  “Ons doel is om het beste, meest performante 4G/5G-netwerk in het land te bouwen", zegt Mitch De Geest, CEO van Citymesh. "Omdat we vertrekken van een wit blad hebben we de mogelijkheid om vanaf de start gebruik te maken van de technologische vooruitgang van 5G en kunnen we de uitrol optimaal plannen."