Brugge 21 view_belfort_FB_resized

Ondernemerscentrum Brugge heropent de deuren

BRUGGE - Op donderdag 21 september opent het vernieuwde Ondernemerscentrum Brugge zijn deuren. De voorbije jaren werd er grondig gewerkt aan de herinrichting van het gebouw tot een volwaardig ondernemerscentrum. Het Ondernemerscentrum heeft nu ook een bijkomende focus als overkoepelend trefpunt internationalisering voor lokale en internationale studenten en young professionals.

Sinds 2017 is het Ondernemerscentrum Brugge in het voormalige Tolhuis gehuisvest. Voordien werd dit eeuwenoude pand vooral als bibliotheek en archiefruimte gebruikt. De herinrichting van het Ondernemerscentrum verhoogt de zichtbaarheid naar buiten toe.

“Door meer openheid te creëren, willen we de buitenwereld tonen wat er achter deze eeuwenoude muren gebeurt", vertelt Jean de Bethune. "Geen evidente opdracht want dit complexe gebouw bestond uit tal van afgesloten ruimtes, vertrekken volgestouwd met boekenrekken en heel wat kronkelende gangen op meerdere verdiepingen. De archiefruimte onder het historisch dakgebinte toverden we om tot een stijlvolle seminarieruimte. Op de eerste verdieping creëerden we vijf kantoren voor startende ondernemers, zes flexplekken en verschillende coworkingplaatsen. Op het gelijkvloers ontwierpen we een mooie, open ontvangstruimte voor tentoonstellingen of netwerkrecepties.”

Internationaal knooppunt

West-Vlaanderen stimuleert en ondersteunt vanuit verschillende diensten samenwerking, internationalisering en mobiliteit in onderwijs, vorming en onderzoek. Vanuit deze internationaliseringsstrategie rijpte het idee om een overkoepelend trefpunt voor lokale en internationale studenten en young professionals in te richten.

Brugge heeft met zijn historisch verleden en internationale uitstraling heel wat mogelijkheden om een vruchtbare bodem te bieden voor persoonlijke ontwikkeling van studenten. De komst van Europa Direct West-Vlaanderen vanaf 1 januari 2024 in Ondernemerscentrum Brugge sluit aan bij deze filosofie van internationale verbinding.

Europa Direct is het informatiecontactpunt en actieplatform van de Europese Commissie in West-Vlaanderen. Als West-Vlaming kan je er terecht met al je vragen over de Europese Unie en deelnemen aan acties rond Europese en internationale thema’s. Als student kan je er informatie krijgen over de Europese Unie, de provincie West-Vlaanderen en het Provinciale subsidiereglement voor internationale onderwijs-, stage- en onderzoekservaringen. "Ook lezingen en netwerkevents rond Europa, ondernemerschap en internationalisering zullen hier georganiseerd worden”, zegt député Jean de Bethune.