Nieuws West-Vlaanderen Pieterjan Desmet (Decospan) spreekt zich uit in het debat over kernenergie

Pieterjan Desmet (Decospan) spreekt zich uit in het debat over kernenergie

Pieterjan Desmet (Decospan) spreekt zich uit in het debat over kernenergie

MENEN – De beroepsfederatie Fedustria (waar onder meer veel West-Vlaamse textiel- en houtbedrijven lid van zijn) sprak zich deze week expliciet uit over de al dan niet kernuitstap. De conclusie was duidelijk: veel bedrijven (70 procent) maken zich zorgen over de stroombevoorrading en zeggen wakker te liggen van een mogelijke kernuitstap. Pieterjan Desmet, CEO van Decospan, verwoordt wat velen denken.  

 

 

De Fedustria-leden onderschrijven grotendeels de stelling dat minstens de jongste 2 kerncentrales nog minimum 10 jaar zouden openblijven, precies om ervoor te zorgen dat de energiebevoorrading verzekerd en betaalbaar blijft. We moeten ons behoeden voor een té ambitieus klimaatbeleid dat de industriële welvaartscreatie ondermijnt, zo luidt de redenering.

Pieterjan Desmet wil ook van geen onzekerheid weten als het over energiebevoorrading gaat. “Ondernemers krijgen al onzekerheden genoeg op hun bord”, zegt hij recht toe recht aan in een interview met De Tijd. “Maar ik geloof wel voluit in de transitie naar hernieuwbare energie. Toch is het gewoon dom het moment van de kernuitstap per se in 2025 te willen behouden, in plaats van bijvoorbeeld in 2030.”

Aanval op kmo’s

De Wetstraat moet weten dat ze de kernuitstap uit haar hoofd moet zetten, zo luidt de algemene teneur bij bedrijven. De kmo’s vrezen zelfs ronduit dat de maakindustrie de speelbal wordt van een roekeloos energiebeleid. Pieterjan Desmet zegt noch min noch meer dat de regering ernstige risico’s neemt met de energiebevoorrading van ons land. “Waarom de zekerheid van kerncentrales nu holderdebolder over boord gooien en onzekerheid creëren?”, aldus Desmet. Met corona, de schaarse grondstoffen, de moeilijke bevoorradingsketen, de kosten van het klimaat, de stijgende loonkosten en de War for Talent is er al genoeg onzekerheid. Nog erger is het cynische politieke spel van de Vlaamse overheid versus de federale overheid.”

Eigen oplossingen

Decospan heeft zich de voorbije jaren, zoals zoveel kmo’s in West-Vlaanderen, al zelf goed voorbereid op het energievraagstuk van de toekomst. Onder meer door 4 Megawatt zonnepanelen op het eigen dak aan te leggen (goed voor de helft van de stroombehoefte) en ook door samen met twee andere bedrijven te participeren in twee windmolens. Napoleon – of was het zijn moeder? –  zei het al: “Gouverner, c’est prévoir.”

 

Reageer op dit bericht

Reacties

. 2021-11-27 10:50:24

Volg de electriciteits productie van Belgie via electricitymap De laatste 2 maanden komt men niet aan 10,,% via zon en wind Meer dan 50% vie kerncentrales Men gaat dat binnen 3 jaar sluiten Hoeveel gascentrales zal men bouwen en hoeveel CO2 zal dat uitstoten

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.