Movu Lokeren experience center

Stow Group wil met zijn nieuwe roboticadochter Movu een wereldspeler worden

DOTTENIJS, LOKEREN - De van origine West-Vlaamse Stow Group heeft op een druk bijgewoonde internationale conferentie zijn nieuwste dochter voorgesteld: Movu. Het is de nieuwe naam voor het drie jaar terug opgerichte en als een komeet omhoog geschoten Stow Robotics. De investering in een nieuwe robots producerende fabriek (in Lokeren) zijn indrukwekkend en zo zijn ook de ambities. Movu laat zijn oog vallen op de wereldmarkt en heeft in het domein van de material handling zowel robots in huis voor kmo's als voor grote bedrijven.  

Stow is al sinds de vorige eeuw een bekende naam als het over opslag en rekken gaat. Onder impuls van CEO Jos De Vuyst maakte het bedrijf de voorbije jaren de ene kwantumsprong na de andere. Het leverde in 2021 onder meer ook al de prestigieuze titel van 'Onderneming' van het Jaar' op. Volgens de laatst beschikbare cijfers klokte Stow af op net iets minder dan 1 miljard euro.

De moedermaatschappij Stow Group heeft naast Stow ook nog een tweede pijl op haar boog staan: het in 2021 opgerichte roboticabedrijf Stow Robotis. Een echte scale-up die op drie jaar tijd groeide van een omzet van 50 miljoen euro (2022) naar 100 miljoen euro (het beoogde cijfer voor dit jaar) naar vermoedelijk 200 miljoen euro in 2024.

Totale look over

Gezien de torenhoge verwachtingen wordt het roboticabedrijf van de Stow Group strategisch voorbereid op een grote toekomst. Vooreerst met een mega investering in een nieuwe site in Lokeren (waar de robots voor de wereldmarkt vanaf nu worden geassembleerd) alsook met een totale look over. Het vroegere Stow Robotics wordt herdoopt tot Movu Robotics, en dat met alle toeters en bellen eraan.

De ambities zijn torenhoog. Movu Robotics wil één van de toonaangevende leveranciers worden voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van innovatieve en eenvoudigere oplossingen voor magazijnautomatisering. In het gloednieuwe hoofdkantoor in Lokeren (het gebouw waar tot voor twee jaar DPG Media zijn krant Het Laatste Nieuws van de persen deed rollen) bevinden zich onder één dak de afdelingen engineering, O&O en productie.

Daar wordt ook een state-of-the-art Experience Centre - één van de grootste in Europa - uit de grond gestampt waar de nieuwste technologieën van Movu Robotics live kunnen worden gedemonstreerd aan klanten en partners. "Het creëren van een nauwe verbinding tussen onderzoek, productie en klantbezoeken aan het Experience Centre verbetert de interactie van Movu met klanten en biedt het bedrijf snelle marktfeedback om ons voortdurende innovatie- en groeipad te stimuleren”, aldus Stefan Pieters, CEO van Movu Robotics.

Elk zijn koers

Als zelfstandig bedrijfsonderdeel binnen de Stow Group, met andere vereisten dan het Stow Racking merk, heeft Movu Robotics een eigen pand nodig voor de productie van het groeiende assortiment. "We beschouwen de twee bedrijven binnen onze groep als twee aparte eenheden, elk met hun eigen strategie, ook al liggen de activiteiten in het verlengde van elkaar", aldus CEO Jos De Vuyst. "Waar Stow zich richt op rekken, pakt Movu uit met robots die instaan voor een efficiënte material handling."

Als zelfstandig bedrijfsonderdeel binnen de Stow Group, met andere vereisten dan het Stow Racking merk, heeft Movu Robotics een eigen pand nodig voor de productie van het groeiende assortiment van shuttlesen robots. Movu's nieuwe hoofdkantoor biedt de ruimte om de voortdurende en toekomstige aanzienlijke groei in de business unit robotica en automatisering te ondersteunen.

Movu Robotics profileert zich vanaf nu als een nieuw merk voor magazijnautomatisering dat zich onderscheidt door eenvoudigere logistieke oplossingen te bieden aan magazijnen over de hele wereld. Movu Robotics heeft eind 2023 meer dan 300 werknemers in dienst in Europa en de VS, is wereldwijd actief en verwacht in 2023 een orderintake van meer dan 300 miljoen euro.

Snelle doorbraak wereldwijd

Movu Robotics biedt een compleet pakket aan voor eenvoudige automatisering en verbetering van de efficiënte in magazijnen, een gat in de markt wereldwijd. "Zowel voor kmo's als voor grote bedrijven hebben we oplossingen in huis", benadrukken Jos De Vuyst en Stefan Pieters namens Movu."Alle Movu-systemen worden bestuurd en beheerd door gepatenteerde software voor magazijnuitvoering. Het bestaand netwerk wereldwijd (via Stow) geeft ons alle kansen om een snelle doorbraak te realiseren."

info: Lees ook interview met Jos De Vuyst over de ambities en de strategie van Movu Robotics.