Nieuws West-Vlaanderen Unizo heeft historisch nieuws voor alle zelfstandigen

Unizo heeft historisch nieuws voor alle zelfstandigen

Older middle aged business woman entrepreneur, fashion clothing seller using laptop checking ecommerce dropshipping order packing online shop shipping delivery parcels boxes at workplace in warehouse.

Unizo heeft historisch nieuws voor alle zelfstandigen

BRUGGE – Een zéér belangrijke stap en een historische dag voor alle zelfstandigen, zo noemt Unizo West-Vlaanderen het. De plenaire vergadering van het federaal Parlement schafte op donderdag 3 juni de correctiecoëfficiënt af. Die zorgde er tot nu toe voor dat zelfstandigen slechts 69% kregen van het pensioen dat werknemers genoten op basis van hetzelfde inkomen. Door de afschaffing worden de pensioenrechten van zelfstandigen voortaan gelijkgesteld aan die van werknemers. “Een historische verwezenlijking voor alle zelfstandigen”, zegt Wouter Blomme, directeur Unizo West-Vlaanderen. “Na hardnekkig op die onrechtvaardige nagel te blijven kloppen, slaagt Unizo erin om via intens lobbywerk de afschaffing van de correctiecoëfficiënt gestemd te krijgen.”

“We merkten al lang dat zelfstandigen, terecht, wakker lagen van hun pensioen en de vraag hoe ze hun oude dag zullen doorkomen”, zegt Wouter Blomme. Op 19 mei werd de afschaffing van de unfaire correctiecoëfficiënt unaniem goedgekeurd in de commissie Sociale zaken van het federaal Parlement en nu volgde ook de definitieve beslissing in de plenaire vergadering.

Oorsprong van het systeem

Hoe komt het dat zelfstandigen tot nu een lager pensioen hadden dan werknemers met een eenzelfde inkomen? In de eerste plaats omdat zelfstandigen tot 1984 een forfaitair pensioen kregen in plaats van een pensioen berekend op basis van het inkomen en de bijdragen die ze betaalden. Maar dé belangrijkste reden voor het lager pensioen als zelfstandige was de zogenaamde correctiecoëfficiënt die sindsdien bestond. Het inkomen van zelfstandigen werd bewust ‘gecorrigeerd’ (lees: naar beneden getrokken) om hun pensioen te berekenen. Daardoor werd slechts 69% van het inkomen meegerekend.

De reden voor die ongelijke behandeling was zogenaamd omdat zelfstandigen minder sociale bijdragen betalen dan werknemers. “Maar de voorbije jaren bewees Unizo meermaals met harde feiten dat dit argument al lang tot het rijk der fabelen behoort”, stelt Wouter Blomme.

De toekomst is aan de zelfstandigen

“Een historische dag dus voor de zelfstandigen, een jarenlange Unizo-eis ingewilligd”, aldus een triomfantelijke Wouter Blomme. “Eindelijk een gelijk pensioen én gerechtigheid voor zelfstandigen. Het is een lichtpuntje voor velen onder hen die het bijzonder moeilijk hebben. Hopelijk vormt dit de start van een rooskleurige toekomst voor de zelfstandige ondernemers.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.