Nieuws West-Vlaanderen Voka reageert met een opgestoken duim en een vermanende wijsvinger

Voka reageert met een opgestoken duim en een vermanende wijsvinger

Voka reageert met een opgestoken duim en een vermanende wijsvinger

KORTRIJK – Voka West-Vlaanderen vindt het niet meer dan normaal dat de beloofde versoepelingen na de zogenaamde paaspauze nu ook worden uitgevoerd. Over een aantal weken zouden ook terugkeermomenten voor de thuiswerkers naar de werkvloer mogelijk moeten zijn.  “Voka West-Vlaanderen is al maandenlang voorstander van een gestructureerd exitplan dat een minimale voorspelbaarheid en rechtszekerheid biedt”, aldus voorman Bert Mons. “Dat voorlopig nog onzekere pad lijkt nu ingeslagen. Maar ook sectoren die na meer dan een jaar crisis nog steeds gedeeltelijk of volledig in de kou staan, moeten nu richting exit kunnen gaan. We denken aan de cultuur- en evenementensector, cinema’s, fitnesscentra enzovoort. Voor de horeca is een volledige heropening nog niet aan de orde en dat is een zware ontgoocheling.”

Hoewel nog heel onzeker stelt Voka West-Vlaanderen vast dat geleidelijk aan het pad naar de normaliteit wordt ingeslagen. Het eerder geboden perspectief voor reizen, niet-essentiële winkels, niet-medische contactberoepen en de horeca wordt grotendeels aangehouden. Dat is op zich goed nieuws: “Juist nu het draagvlak voor de maatregelen bij de mensen afneemt, kunnen ondernemingen uit de horeca, retail, en vrijetijdssector en de niet-medische contactberoepen een deel van de oplossing zijn door op verantwoorde en veilige wijze te heropenen”, stelt Bert Mons namens Voka West-Vlaanderen. “Zeker de volledige heropening van de niet-essentiële winkels is een goede zaak want het winkelen op afspraak was een mislukking met zwaar omzetverlies voor de betrokken handelszaken.”

Kritische kanttekeningen

Maar de werkgeversorganisatie maakt ook kritische kanttekeningen bij het voorgestelde plan: “Dat de horeca na 6 maanden leed enkel buiten mag heropenen maar de sector geen concreet uitzicht heeft op een volledige herneming, is bikkelhard”, vindt Voka bij monde van Bert Mons. “Horeca-uitbaters weten gewoon niet waar ze aan toe zijn. En dat de reis-, cultuur- en eventsector ook nog geen enkel perspectief op normalisering krijgt, ligt bijzonder moeilijk. Specifieke steunmaatregelen blijven dan ook hard nodig voor die ondernemingen die geheel of gedeeltelijk verplicht gesloten blijven.”

Telewerken of niet telewerken?

Voka West-Vlaanderen zette de vraag op de agenda naar terugkeermomenten voor medewerkers in bedrijven die verplicht telewerken. Het Overlegcomité zal die vraag in de komende weken inlossen. “Telewerk zal wellicht nog een tijd moeten aangehouden worden en precies daarom zijn terugkeermomenten essentieel voor het mentaal welzijn van de medewerkers en de continuïteit van de bedrijfsvoering”, vindt Bert Mons. “Dit moet ook kunnen zonder bijkomende administratieve procedures. De invoering van de RSZ-tool voor de registratie van telewerk betekent immers een bijkomende paperasserij en een slag in het gezicht van de ondernemingen. Voka West-Vlaanderen vraagt dan ook de snelle afschaffing van deze nutteloze en onnodige maatregel.”

Vaccineren en testen

De vaccinatiecampagne komt stilaan op kruissnelheid, al zal de weg bezaaid blijven met onvoorziene hordes. Voka West-Vlaanderen dringt er al maanden op aan om de ondernemingen mee in te schakelen in het vaccinatieproces, en herhaalt die oproep nu: “Als medewerkers ingeënt worden op de werkplek, komt de werk- en productieplanning zo min mogelijk in het gedrang”, aldus Bert Mons. “Het zal ons ook ervaring bijbrengen met het oog op volgende vaccinatiecampagnes. De Covidvaccins zullen immers ook de komende jaren toegediend moeten worden, naar analogie met het jaarlijks weerkerend griepvaccin waarbij werkgevers nu al een grote rol vervullen.”

Voka West-Vlaanderen wil de ondernemingen tot slot ook aanmoedigen om meer gebruik te maken van sneltests. “We merken dat veel ondernemingen met terechte praktische bezorgdheden zitten rond de sneltests”, besluit Mons. “Het is te complex om deze aan te vragen en ze moeten afgenomen worden door gecertificeerde zorgverstrekkers. Daarom een duidelijke oproep aan de overheden: werk die hordes weg. Alleen een helder en robuust risicobeheerssysteem van preventieve testen, gecombineerd met de vaccinatiestrategie haalt ons uit deze crisis.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.