Nieuws West-Vlaanderen Voor Kinepolis is het ene jaar het andere niet

Voor Kinepolis is het ene jaar het andere niet

Voor Kinepolis is het ene jaar het andere niet

KORTRIJK – Het zijn zorgelijke tijden voor de van origine West-Vlaamse groep Kinepolis, nu de bioscopen van hogerhand opnieuw de deuren moeten sluiten. Zoals wel meer andere bedrijven uit andere sectoren -denk aan de horeca of de evenementensector bijvoorbeeld – is het onbegrip groot omdat coronaproof een film meepikken geen loze kreet was in de bioscoop. Kinepolis werd vorig jaar (8 oktober 2019) nog uitgeroepen tot ‘Onderneming van het Jaar’. Het ene jaar is het andere niet, maar dat laat ook het beste verhopen op beterschap.

De bioscoopgroep Kinepolis reageert teleurgesteld op de beslissing van de Vlaamse regering om vanaf vrijdag de cinema’s opnieuw te sluiten. In de media werd dat officieel zo verwoord. “We begrijpen dat de situatie ernstig is’, zei woordvoerster Anneleen Van Troos in een officiële verklaring. “Maar we hadden hard gewerkt om een bioscoopbezoek veilig te kunnen laten doorgaan. De regels in het sectorprotocol werkten prima. En negen op de tien klanten gaf aan zeer tevreden te zijn over de veiligheid in de cinema’s.”

Het aandeel Kinepolis verloor dit jaar al circa twee derde van zijn waarde en noteert nu om en bij de 20 euro. Gelukkig heeft het bedrijf een forse oorlogskas en heeft het ook een aanzienlijke eigen vastgoedbuffer op zijn actief staan. Na de eerste lockdown in het voorjaar, zag Kinepolis zijn bezoekersaantallen weer stijgen deze zomer én de voorbije weken. Het druilerige weer speelde ook in de kaart. Dat was mooi meegenomen na het zwarte gat van het voorjaar en in het vooruitzicht van de traditioneel beste periode van het jaar, die tijdens het jaareinde. “Terwijl we in de zomer op 25 procent van de normale capaciteit draaiden, naderden we nu 40 à 50 procent van de bezetting”, aldus Van Troos. “Net daarom is het ook jammer dat het geen optie meer is in de herfstvakantie een film te gaan bekijken. De jongste weken waren de mogelijkheden om te ontspannen al zo beperkt. Nu valt ook het laatste alternatief weg.”

De steun voor bioscoopuitbaters wordt nu alleen maar dringender, zegt ook de Belgische Federatie van Cinema’s. “Alle maatregelen tot nu toe hebben het zakencijfer al enorm doen dalen. Nu worden alleen de gesubsidieerde zalen geholpen door overheidssteun. Er moet dringend steun komen voor alle uitbaters.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Dossier
Gemeente

Meest gelezen in deze regio