West-Vlaanderen Circular Materials Center 2

West-Vlaamse economie krijgt injectie van 64 miljoen euro aan Europese middelen

BRUGGE - De POM West-Vlaanderen meldt een kapitaalinjectie van 64 miljoen euro in het economisch weefsel van de provincie. Het Europese geld gaat naar erkende kennis- en competentiecentra in uiteenlopende sectoren: van voeding of machinebouw over the blue economie en de dronesector tot nieuwe materialen en digital health. 

Een nieuwe GTI West-Vlaanderen treedt op als coördinator en facilitator. Via het GTI-mechanisme worden Europese middelen gekanaliseerd voor regio’s met een duidelijke strategie om concrete maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Een eerste reeks projecten staat nu klaar om West-Vlaamse speerpuntsectoren innovatieve impulsen te geven.

De ‘Geïntegreerde Territoriale Investering’ is een concept geïntroduceerd door de Europese Commissie dat binnen het Europese programma EFRO Vlaanderen wordt toegepast. Een GTI vormt een aparte enveloppe aan Europese middelen gekoppeld aan een specifieke regionale strategie. Zo werd aan het economisch beleidsplan dat het economisch agentschap van de Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, uittekende een budget van 25,7 miljoen euro aan Europese middelen toegekend. “De GTI West-Vlaanderen is een belangrijke hefboom”, weet Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Met tal van partners wordt die provinciale strategie vertaald in uitgekiende projecten. De Europese middelen, die 40% van de kosten kunnen dragen, leggen zo de basis voor een totale investering van ruim 64 miljoen euro.”

Vorig jaar werd een eerste reeks van projecten uitgewerkt die innovatie in de West-Vlaamse industriële speerpuntsectoren bevorderen. “Dankzij een goede samenwerking tussen het provinciale en Vlaamse niveau, zowel tussen de diensten POM en VLAIO als met bevoegd minister Jo Brouns, investeren we hiermee meer dan 22 miljoen euro in de verdere uitbouw van een sterke West-Vlaamse economie”, verduidelijkt Jean de Bethune.

Voedingssector: uitbouw wetenschapspark Food Innovation Park                                                                                                                                                                                                                                                                               

Drie projecten staan op stapel voor de uitbouw van het Food Innovation Park, het wetenschapspark rond voeding en gezondheid in Roeselare. Met de bouw van een incubator kunnen ondernemers met een voedingsidee uitgroeien tot een bloeiende onderneming. De al aanwezige onderzoeksinfrastructuur wordt verder uitgebreid. Ook VEG-i-TEC, het onderzoekscentrum van UGent voor de aardappel- en groenteverwerkende industrie in Kortrijk wordt versterkt met bijkomende investeringen.

Digital Health: digitale oplossingen voor zorgnoden

“Door de bestaande labs en infrastructuur van West-Vlaamse kennisinstellingen uit te breiden en de uitbouw van een digital healthcommunity leggen we vanuit Brugge de basis voor een doorgedreven samenwerking met West-Vlaamse bedrijven en zorgactoren", aldus provinciaal député de Bethune. "De focus ligt hierbij op het aanreiken van digitale oplossingen voor de uitdagingen binnen de zorg, zoals de krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende vergrijzing.”

 Nieuwe Materialen: slimmere recyclage

Recyclage blijft een belangrijk aandachtspunt. West-Vlaanderen investeert om producten, samengesteld uit meerdere materialen, beter te recycleren. "Denk aan kunststof- en textielproducten zoals de knopen van een jeans of het label van een T-shirt. Of verpakkingen met een plastic coating als bescherming”, geeft Jean de Bethune als voorbeeld. “Onze focus ligt op het identificeren, slim ontmantelen en scheiden van storende componenten via geavanceerde processen. Maar we onderzoeken ook de mogelijkheden van ecodesign om nieuwe producten te ontwikkelen die we gemakkelijker kunnen recycleren.”

Machinebouw & Mechatronica

Voor de maakindustrie is de transformatie naar industrie 4.0 cruciaal. “We versnellen dit proces met het aanschaffen van mobiele apparatuur voor het uitvoeren van meet- en testcampagnes bij productiebedrijven", meldt Jean de Bethune. "Zo helpen we hen met de integratie van de nieuwste industrie 4.0-technologieën en methodes. Daarnaast willen we maakbedrijven helpen om hun producten te optimaliseren; van conceptie, ontwerp en fabricage tot gebruik, onderhoud en uiteindelijk de uitfasering of recycling.”

Blue Energy: uitbreiding testinfrastructuur op zee

De aanwezigheid van de Noordzee is een unieke troefkaart voor onze kustprovincie, ook voor innovatie. “Om aan de groeiende marktnoden te voldoen, investeren we verder in een uitbreiding van onze testinfrastructuur op zee bij ons maritiem testplatform Blue Accelerator voor de kust van Oostende”, aldus Jean de Bethune. “Hierbij krikken we de testmogelijkheden op voor onder meer materialen en drones. Er komt ook nog een drijvende uitbreiding van de bestaande testcapaciteit dieper in zee.”

Drones: platformen voor luchtbruggen voor lange afstand

De ligging aan de Noordzee geeft ook een boost aan een andere sterk ontluikende industrie: de dronesector. Drones zullen een belangrijke rol spelen voor duurzaam en structureel transport op langere afstand. Een van de toepassingen van die luchtbruggen is bijvoorbeeld gericht op de werking en onderhoud van offshore windmolenparken. "Daarvoor moeten we landings- en take off-platformen bouwen", zegt de Bethune. "We voorzien ook extra onderzoeks- en testuitrusting voor ons drone innovatiecentrum Drone Dock in Oostende, bijvoorbeeld om regen en wind te simuleren.”