Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaamse wijnproductie zit nog steeds in de lift

West-Vlaamse wijnproductie zit nog steeds in de lift

West-Vlaamse wijnproductie zit nog steeds in de lift

HEUVELLAND – Terwijl de wijnproductie in 2021 afnam op Belgisch niveau, blijkt uit de meest recente cijfers dat het wijnbouw én het aantal wijnbouwers in West-Vlaanderen nog steeds verder stijgt. In totaal wordt in België op liefst 695 hectaren wijn verbouwd. In West-Vlaanderen alleen spreken we over 86 hectare (42 hectare in 2018).

 

 

 

Gemiddeld beplant een Belgische wijnboer 3 hectaren met wijnstokken. Slechts 14 producenten bezitten meer dan 10 hectaren. Daarbij onder meer het wijndomein Entre-Deux-Monts van de familie Bacquaert (zie foto Martin Bacquaert). Recent wordt er nog uitgebreid.

De Belgische wijnbouw is nog een jonge sector, maar begint toch zijn eigen identiteit te ontwikkelen. Onze wijnen zijn typische cool climate-wijnen: fris, mineraal en vrij laag in alcohol – eigenschappen die tegenwoordig enorm gesmaakt worden door heel wat wijnliefhebbers. De wijnsector in België groeide de laatste jaren gestaag en bereikte in 2020 een productie van bijna 2 miljoen liter. 2021 was daarentegen een pak minder succesvol. De Belgische productie daalde met 27 % tot in totaal ongeveer 1.350.000 liter. Oorzaak? De slechte weersomstandigheden. Het late vriesweer in de lente, een natte en kille zomer en vogelplagen in de nazomer leidden bij veel Belgische wijnboeren tot de slechtste oogst in vele jaren.

Tegen de trend in

West-Vlaanderen gaat in tegen de algemene Belgische trend en doet jaar na jaar beter. Officieel telt de provincie nu 30 wijnboeren. Ter vergelijking : in 2018 waren er dat 19. De gezamenlijke West-Vlaamse productie van wijn is nu goed voor dik 180.000 liter en stijgend in volume. Witte wijn zorgt daarbij voor de kleine helft met zo’n 85.000 liter. Rood is goed voor ruim 24.000 liter en de mousserende wijnen (waaronder de excellente Wiscoutre van Entre-Deux-Monts) zijn goed voor 54.000 liter.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.