Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaanderen krijgt er twee tweesterrenrestaurants bij

West-Vlaanderen krijgt er twee tweesterrenrestaurants bij

West-Vlaanderen krijgt er twee tweesterrenrestaurants bij

KNOKKE-HEIST, BEVEREN-LEIE – Maandag werd de nieuwe Michelin Gids voor België en Luxemburg online voorgesteld. In de culinaire bijbel ook twee nieuwe restaurants met twee sterren, en die komen allebei uit West-Vlaanderen: Castor uit Beveren-Leie en Bartholomeus uit Knokke-Heist. Vier West-Vlaamse eettenten kregen ook voor het eerst een ster aan hun gevel. Voor de uitbaters een opsteker in deze voor de horeca ontzettend moeilijke tijden. Nog dit: over alle sterrenzaken heen valt op dat Brugge een culinair paradijs is. 

 

De nog steeds jonge Maarten Bouckaert (zie foto) van sterrenzaak Castor uit Beveren-Leie heeft in korte tijd zijn eigen signatuur ontwikkeld. Hij kookt als een ervaren rot, maar dan met jeugdig enthousiasme. Volgens de heren van Michelin kan je zijn keuken best associëren met klassieke beheersing gekoppeld aan eigenzinnige ingevingen met absolute topproducten. Hetzelfde geldt steeds volgens Michelin ook voor Bartholomeus uit Knokke‑Heist, waar de tandem Bart Desmidt en Philip Vandamme de lijn van excellentie met hun nieuw concept doortrekt.

Beide zaken brengen het aantal tweesterrenrestaurants in onze provincie op zeven. De vijf andere, die dus hun twee sterren statuut verlengd zien, zijn: Hostellerie Le Fox (De Panne), Hostellerie St-Nicolas (Elverdinge), Boury (Roeselare), De Jonkman (Sint-Kruis) en La Durée (Izegem).

Vaste waarden met één ster

Michelin strooide ook met een eerste ster voor tien nieuwe zaken, en daarvan komen er alweer vier uit West-Vlaanderen. Het gaat om de wervelwind van smaken uit het noordoosten van Thailand bij Boo Raan (Knokke-Heist), om de fijne herinterpretatie van klassiekers bij Bar Bulot (Sint-Michiels Brugge), om de terroirkeuken van Willem Hiele (Koksijde) en om de creatieve nuances van L’Envie (Sint‑Denijs). Filip Claeys van De De Jonkman in Sint‑Kruis krijgt dan weer een vermelding omwille van zijn focus op lokaal.

En dan zijn er nog de blijvers, die hun ster wisten te verlengen. Het gaat om Cuines, 33 (Knokke-Heist), Sel Gris (Knokke-Heist), Vol-Ver (Marke), Goffin (Sint-Kruis), Auberge de Herborist (Sint-Andries), De Zuidkant (Damme), Marcus (Deerlijk), Carcasse (Sint-Idesbald), M-Bistro (Nieuwpoort), Den Gouden Harynck (Brugge), Zet’Joe (Brugge), Sans Cravate (Brugge) en L.E.S.S. (Brugge).

Bij de drie sterrenzaken krijgt Peter Goossens (Hof van Cleve) dit jaar het gezelschap van Viki Geunes van het Antwerpse restaurant Zilte.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.