Leterme Yves

Yves Leterme spreekt zich uit over Arco

IEPER - Bij veel Arco-coöperanten rijzen de haren nog altijd ten berde als het dossier ter sprake komt. Yves Leterme, toenmalig premier, zegt vandaag dat hij er alles aan gedaan heeft om het dossier de veilige haven binnen te loodsen, maar tevergeefs. Hij zegt ook zich niet schuldig te voelen. 

Yves Leterme deed zijn uitspraken over Arco in het weekblad Trends. Duizenden West-Vlaamse coöperannen voelen zich tot op vandaag nog altijd gedupeerd. Europa zorgde er voor dat de uitgedokterde Belgische waarborgregeling niet kon dooorgaan.

De uit Ieper afkomstige gewezen premier vindt het naar eigen zeggen buitengewoon erg wat de Arco-coöperanten is overkomen. "Ik kan in eer en geweten zeggen dat ik er alles aan gedaan heb om de Arco-waarborg rond te krijgen", aldus Leterme. "Er was een wettelijke bepaling waarmee alle politieke partijen zich akkoord verklaarden.   Enkel de N-VA heeft nog zijn kar gekeerd. Europa heeft die Belgische waarborgregeling echter vernietigd, terwijl het voor mij zonneklaar was dat coöperanten géén aandeelhouders zijn. Wie inschreef op Arcopar kreeg deelbewijzen, die geen inspraak gaven in het beleid en waar ook geen markt voor was. Dat is toch fundamenteel anders dan een aandeel dat op de beurs noteert."

foto: archief Mediahuis/Het Nieuwsblad