aula mechelen

Apex zorgt voor livestream van begrafenissen

Mensen die vanuit het buitenland, ziekenhuis of gewoon thuis een begrafenisplechtigheid willen bijwonen, zullen dat weldra via een livestream kunnen doen. De Beringse firma Apex zal als eerste in België het systeem installeren in de rouw-aula van de stedelijke begraafplaats van Mechelen.

De technische apparatuur van de Mechelse aula is aan een grondige vernieuwing toe. Er trad regelmatig een slecht contact op, waardoor de toestellen, microfoons en boxen niet werkten. Vandaar dat het stadsbestuur een aanbesteding uitschreef om moderne audiovisuele toepassingen te voorzien. Apex uit Beringen kwam als beste uit de bus.

Het bedrijf zorgt ook voor de opleiding van het stadspersoneel en begrafenisondernemers die de installaties moeten bedienen. Als aardigheidje worden er camera's geïnstalleerd, waarmee via internet live beelden van de ceremonies worden uitgezonden. "Op die manier kunnen nabestaanden die de uitvaartplechtigheid niet kunnen bijwonen, deze toch kunnen volgen vanuit het buitenland, het ziekenhuis of om welke reden dan ook", stelt schepen van Begraafplaatsen Marc Hendrickx (N-VA). "Dit is enorm vooruitstrevend en een primeur in ons land.” Het systeem wordt deze maand nog geïnstalleerd. De stad Mechelen betaalt voor dit surplus 5.866,96 euro.