Nieuws Limburg 41% Limburgse bedrijven verwacht geldproblemen

41% Limburgse bedrijven verwacht geldproblemen

41% Limburgse bedrijven verwacht geldproblemen

Vandaag is 78 procent van de Limburgse bedrijven operationeel. Daarmee is ruim de helft van de activiteiten die door corona was stilgevallen, opnieuw opgestart. Goed nieuws, al verwacht 4/10 respondenten van de VKW Limburg-enquête dat ze deze zomer in financiële moeilijkheden komen.

De conclusies van de bevraging bij bedrijven met meer dan 10 werknemers:

1. 78 procent van de Limburgse bedrijven is helemaal of gedeeltelijk aan de slag. Begin mei was dit 71 procent en midden april slechts 55 procent. 45 procent is volledig operationeel, slechts 3 procent is nog helemaal gesloten. Vooral in de horeca en events duurt de comeback lang.

2. Bijna drie op de vier bedrijven vreest een belangrijke terugval in de vraag en de omzet.

3. 41 procent van de bedrijven verwacht liquiditeitsproblemen, met een piek aan het einde van de zomer.

4. Meer dan een kwart van de Limburgse bedrijven verkreeg van de bank al uitstel voor de aflossingen van lopende leningen. Opvallend weinig bedrijven werd uitstel geweigerd. Eén op de drie bedrijven zegt nood te hebben aan extra uitstel.

5. 18% van de Limburgse bedrijven wil een overbruggingskrediet met staatswaarborg. Dat is opmerkelijk minder dan een maand geleden (27%).

6. Eén op de drie bedrijven zoekt extra kapitaal/eigen vermogen.

“Opvallend is dat de helft van de bedrijven die zegt nood te hebben aan een overbruggingskrediet, dit nog niet heeft aangevraagd”, zegt Johan Schildermans van VKW Limburg (foto). “De grootste knelpunten blijken de beperkte duurtijd (maximaal 12 maanden) en het feit dat zo’n -door de staat gewaarborgd- krediet op het eind in één keer moet worden terugbetaald.” Volgens VKW Limburg zijn bijkomende maatregelen nodig om de kapitaalbasis van onze bedrijven te verstevigen.

Gedelegeerd bestuurder Ruben Lemmens vult aan: “Solvabiliteit krijg je onder meer door de concurrentiekracht van onze exportbedrijven aan te scherpen en onze arbeidsmarkt véél flexibeler te maken. Alle fiscale maatregelen die hierbij kunnen helpen, moeten snel en definitief worden goedgekeurd.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.