Nieuws Limburg Einde van Elka in Bilzen lijkt nabij

Einde van Elka in Bilzen lijkt nabij

Einde van Elka in Bilzen lijkt nabij

Volgens diverse bronnen gaan de zaakvoerders van Elka in Bilzen woensdag bij de rechtbank in Tongeren de boeken neerleggen. Het bedrijf waar foto’s geprint worden, werd 2 jaar geleden door Marc Decoutere en Freddy Ritzen (foto) overgenomen van de pensioengerechtigde stichter Herwig De Locht, met de bedoeling om radicaal van koers te veranderen. Het ontwikkelen van fotorolletjes was immers bijna volledig verdrongen door de digitale fotografie, waarbij fotowinkels en particulieren zelf de foto’s gingen afdrukken.

Elka ColorDe overnemers wilden onder de naam Elka Color Printing het bedrijf omvormen naar een drukkerij van foto’s op andere dragers, zoals reclametoepassingen en gadgets. Er werden ook digitale foto-albums gedrukt, maar ook in dat segment was de concurrentie uit binnen- en buitenland moordend. Enkele weken geleden zou Marc Decoutere al de handdoek hebben gegooid omdat hij de rendabiliteit van het bedrijf verder zag slinken en niet meer geloofde in de heropstanding van Elka. Zijn vennoot Freddy Ritzen, die kampt met gezondheidsproblemen, kon alleen het schip niet drijvende houden. Hoge loonkosten en energieprijzen vormden bijkomende hinderpalen. Van de 100 mensen die er 2 jaar geleden nog werkten, bleven er intussen nog zo’n 20 over.

Als de rechtbank daadwerkelijk het faillissement zal uitspreken, gaat hiermee een stuk Limburgse geschiedenis verloren. Elka Color was overal in het land, en zelfs in Nederland, gekend als een vooraanstaand labo dat tientallen jaren via een uitgebreid netwerk van fotowinkels de kiekjes van particuliere en beroepsfotografen ontwikkelde. Ze leverden ook chemicaliën aan fotowinkels met een eigen labo, en verkochten allerlei fotomaterialen. Go For Photo, een nevenmerk voor afdrukken van foto’s voor de particuliere markt, behoort ook tot de Elka-groep.

De berichtgeving is nog niet bevestigd door officiële kanalen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.