Nieuws Limburg Limburgse bedrijven zoeken onafhankelijke bestuurders

Limburgse bedrijven zoeken onafhankelijke bestuurders

Limburgse bedrijven zoeken onafhankelijke bestuurders

Waar veel (familiale) Limburgse kmo’s vele jaren hun werking binnenskamers wilden houden, staan ze nu wel open om te professionaliseren door externe expertise aan boord te halen. Een raad van advies of onafhankelijke bestuurders blijken een grote toegevoegde waarde te leveren, weet VKW Limburg, dat via een database de noden van bedrijven samenbrengt met kandidaat-bestuurders.

“De opname van onafhankelijke, niet-familiale bestuurders is eerder de regel dan de uitzondering geworden”, weet Koen Hendrix, directeur van VKW Limburg en coördinator van het Expertisecentrum Familiebedrijven. “Om aan deze toenemende tendens en vraag te voldoen, lanceren we een database met kandidaat-externe bestuurders. Al meer dan 250 sterke profielen dienden zich aan. Voorwaarde is om te beschikken over de nodige kennis en competenties die mogelijk gewenst zijn binnen dergelijke raden van advies of bestuur, en dit op maat van het familiebedrijf.”

Meer dan 12 jaar geleden ging VKW Limburg de boer op met de vraag naar specifieke aandacht voor de rol van de raad van bestuur. “Ik voelde mij toen werkelijk een Don Quichote vechtend tegen windmolens”, aldus Koen Hendrix, “Een raad van bestuur met externe bestuurders was uitzonderlijk. Geen pottenkijkers was toen eerder het antwoord. Een gekende ondernemer zei zelfs ‘de raad van bestuur, dat ben ik…’.”

Volharding heeft evenwel zijn vruchten afgeworpen. Koen Hendrix: “Vandaag zien we een enorme toename van actieve raden van advies tot zelfs bestuur met meerdere onafhankelijke bestuurders met zelfs een onafhankelijk voorzitterschap. Wij juichen dit toe omdat dit vele bedrijven kan helpen in hun verdere professionalisering en groei.”

“Tegelijkertijd doen we een oproep aan alle ondernemers of bedrijfsleiders die over specifieke expertises of competenties beschikken om zich aan te melden voor opname in onze unieke database”, aldus nog Hendrix (koen.hendrix@vkwlimburg.be). Deze dient als basis voor verdere ondersteuning van familiebedrijven of andere organisaties die wensen hun raad van bestuur of advies te stofferen met onafhankelijke bestuurders. Koen Hendrix: “Momenteel krijgen we wekelijks aanvragen en na 12 jaar beschikken we over de nodige ervaring en expertise om bedrijven te begeleiden op vlak van de zin en onzin van een raad van bestuur.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.