Nieuws Limburg Subsidie voor zoektocht naar het juiste spoor

Subsidie voor zoektocht naar het juiste spoor

Subsidie voor zoektocht naar het juiste spoor

Cobotracks is een jong bedrijf dat zich heeft gevestigd op Thor Park in Genk. Zaakvoerder Pieter Vansichen maakt er tracks of rails waar cobots op kunnen bewegen. Met een provinciale innovatiepremie op zak, zoekt hij nu naar nieuwe types van tracks, zodat bedrijven nog sneller en eenvoudiger hun productie of logistiek kunnen automatiseren door het gebruik van kleine robots.

Cobots, voluit collaboratieve robots, zijn (veeleer kleine) robots die samen met de bediener ervan allerlei taken kunnen uitvoeren. Door ze op een rail te plaatsen kunnen de cobots meer dan één bewerking uitvoeren. Het is dan wel belangrijk dat deze rail perfect functioneert, zodat de robot zonder foutenmarge de opdrachten kan doen. Het is specifiek voor deze cobots dat het bedrijf Cobotracks een plug en play-systeem wil uitwerken. Een innovatief idee waar het nodige studiewerk, prototyping en praktische tests mee gemoeid zijn.

“Voor veel snel groeiende KMO’s bieden cobots een relatief betaalbare oplossing voor hun intrede in een (gedeeltelijk) geautomatiseerde activiteit zoals industriële productie of goederenbehandeling”, legt Pieter Vansichen uit. “Om de toepassingsmogelijkheden ervan te verruimen, willen we innovatieve tracks ontwikkelen. Zo dragen we bij aan de versnelde implementatie van cobots, die wereldwijd een belangrijk groeipotentieel hebben.”

Als partner voor dit project gaat Cobotracks in zee met het Limburgse ingenieursbureau Plakoni, dat al vele jaren ervaring heeft met het ontwerp en de samenstelling van productielijnen. De samenwerking kan leiden tot een integrale oplossing die wereldwijd vermarkt kan worden.

Heb je zelf een innovatief idee dat in aanmerking komt voor een provinciale subsidie? Bekijk de voorwaarden en alle andere informatie op deze website. Je kunt ook terecht via telefoon: 011 23 74 37 of per e-mail: economie@limburg.be.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.