Nada Ahanac en de broers Said en Abdrahman Labsir van STERK. Foto Dirk Vertommen Nada Ahanac en de broers Said en Abdrahman Labsir van STERK. Foto: Dirk Vertommen

Ondernemerskoppel richt twee bedrijven op en helpt mensen aan het werk: “Er gaat veel talent verloren”

De Mechelse onderneemster Nada Ahanach en haar echtgenoot Abdrahman Labsir richten twee nieuwe bedrijven op. Met STERK willen ze voornamelijk mannen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Met Anthropos zetten ze dan weer in op de begeleiding van werkzoekenden en nieuwe werkgevers. “Want er gaat heel veel talent verloren”, zeggen ze.

In 2021 nam de Mechelse Nada Ahanach het toenmalige dienstenchequebedrijf CareFreeHome over. Vorig jaar kreeg het bedrijf een nieuwe naam. Als FIER. geeft het kansen aan mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Vaak gaat het om anderstalige moeders met een migratieachtergrond die nooit eerder gewerkt hebben. Via FIER. kunnen ze aan de slag als huishoudhulp. Ze krijgen daarbij begeleiding en taallessen.

Lees ook: ‘Best Pittig’ zet ondernemende vrouwen met migratieroots in de kijker“Maar we merkten dat we heel weinig mannen bereikten”, zegt Nada. “Mannen die poetsen bij particulieren, het lijkt nog steeds een taboe. Zowel voor de heren zelf als voor de klanten. Anderzijds kregen we wel regelmatig vragen van klanten om bepaalde klusjes uit te voeren en zijn mannen in de professionele schoonmaak bij bedrijven de normaalste zaak van de wereld. Zo ontstond STERK, waarmee we ongeveer dezelfde doelstelling hebben als met FIER.”

“Met STERK focussen we op poetsopdrachten die niet met dienstencheques kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld in kantoren, residenties, winkels of praktijkruimtes”, zegt Nada’s echtgenoot, vennoot en Mechels schepen Abdrahman Labsir. “Maar ook op klusjes, zoals werkjes in de tuin of het vervangen van een lamp. We helpen bijvoorbeeld ook met het voorbereiden van een verhuizing. Het aanbod van FIER. en STERK vult elkaar op die manier mooi aan.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Abdraham Labsir, Said Labsir en Nada Ahanac. Foto Dirk Vertommen
Abdraham Labsir, Said Labsir en Nada Ahanac. Foto Dirk Vertommen

Wil om te werken

Daarnaast richt het ondernemende koppel nog een tweede bedrijf op: Anthropos. “Daarmee richten we ons op een menselijke rekrutering”, zeggen ze. “Kwetsbare mensen worden na de aanwerving door een bedrijf soms aan hun lot overgelaten. Daardoor is er veel uitstroom. Nochtans is de wil om te werken er wel, maar zijn er bepaalde drempels. Via jobcoaches willen we zowel de werknemers als de werkgevers begeleiden om te vermijden dat er nog meer talent verloren gaat.”

Eén van die jobcoaches is Said, de broer van Abdrahman. Na negentien jaar bij hetzelfde bedrijf ging die firma na corona failliet. Zo kwam Said op zijn 54 jaar zonder werk te zitten. “Ik botste steeds op zaken als mijn leeftijd, ook al heb ik net een pak kennis en expertise”, zegt hij. “En er zijn heel veel mensen in diezelfde situatie. Als jobcoach wil ik hen begeleiden zodat ze bij een nieuwe werkgever meteen goed kunnen meedraaien en ze op een duurzame manier tewerkgesteld worden.”

Niet praten, maar doen

“Er wordt veel gepraat over inclusie en kwetsbare mensen kansen geven op de arbeidsmarkt”, zeggen Nada en Abdrahman. “Je kan dan twee dingen doen: meepraten of aan de slag gaan. Met FIER., STERK en Anthropos willen we iets ondernemen en effectief het verschil maken voor mensen. Dat doen we met een groot sociaal hart en veel engagement. Op maat van ieder individu willen we hen begeleiden zodat ze graag werken, trots kunnen zijn en zichzelf kunnen ontplooien.”