Knokke flat 2020

Alex Dewulf verklaart de rush op vastgoed in Knokke

KNOKKE - Zomerrush op vastgoed aan de kust, zo kopte een weekendkrant. Het is absoluut een uitzonderlijk goede zomer voor de vastgoedmarkt in Knokke. Sinds de heropening van de markt midden mei is er zeer veel vraag, ook en vooral in het luxesegment. De vrees voor een moeilijke markt na de lockdown bleek ongegrond. De Knokse vastgoedmakelaar Alex Dewulf geeft tekst en uitleg bij de hype.

"Knokke is al jaren dominant in de markt van het luxe vastgoed", aldus Dewulf. "De gemeente telt minder dan 35 000 inwoners maar tekende in 2018 voor 48% van alle Belgische vastgoedtransacties boven de 1 miljoen euro voor appartementen en 12% van de villa-markt. Deze trend heeft zich nog versterkt. Uit contacten met makelaars uit het binnenland horen we dat de luxe markt in het binnenland vrij goed stand houdt bij stabiele prijzen. In Knokke groeit ze hard en stijgen de prijzen."

Waarom willen zoveel vermogende Belgen, Nederlanders, Duitsers en Luxemburgers in Knokke wonen? Dewulf ziet meerdere verklaringen. Vooreerst is er de inflatieverwachting. De angst voor ontwakende inflatie drijft vermogenden naar vastgoed. Het is op vandaag niet zo belangrijk of die inflatie er echt komt. Wanneer velen verwachten dat ze er kan komen, wordt het waarschijnlijker dat we bovengemiddelde inflatie krijgen. Maar wellicht niet meteen. Inflatie leidt tot geldontwaarding en daarom een vlucht uit vastrentende spaarproducten.

De lage rente is een andere reden, vindt Alex Dewulf. De centrale banken lijken nog lang vast te houden aan een politiek van geldcreatie en extreem lage rentes om de economische groei te stimuleren. In een renteloze wereld zijn er weinig goede keuzes. Dat drijft risico mijdende beleggers naar vastgoed. De lage rente brengt het financieren van aanzienlijke vastgoedtransacties ook binnen handbereik van meer mensen die daardoor eerder in hun leven de droom van een vakantieverblijf kunnen realiseren dan vroeger mogelijk was

Nergens beter dan hier

Veel mensen hebben de eigen kust herontdekt nu ze niet naar de Middellandse Zee kunnen of verre vliegreizen kunnen maken. "En als je dan toch een verblijf aan de Noordzeekust wil, dan ontdek je snel dat het nergens beter vertoeven is dan in Knokke", vindt Dewulf, al kan je discussiëren over zijn voorkeur. "Mensen hechten op vandaag meer belang aan hoe ze wonen en zijn bereid er meer middelen aan te besteden. We moeten met zijn allen noodgedwongen veel meer tijd doorbrengen thuis en minder in publieke plaatsen. Thuis werken wordt steeds belangrijker, vooral in hoog gekwalificeerde jobs. Wie het kan, wil dat doen op een plek met een uitzonderlijk aanbod, waar het veilig en niet te druk is en waar hij gelijkgezinden ontmoet. De trend van de voorbije 10 jaar was dat welgestelde babyboomers uit hun villa aan de rand van de steden vertrokken naar luxe appartementen in de centrumsteden. Dat is de voorbije maanden veranderd. Ze willen nu aan zee wonen."

Corona effect

En dan is er natuurlijk nog het corona effect. "Na bijna een half jaar corona, wordt al duidelijker hoe het virus ons leven zal veranderen en wat de impact is", aldus Dewulf. "De gevreesde economische recessie treft niet iedereen gelijk. In veel sectoren gaat het nog goed. Een aantal maatschappelijke en economische tendensen die al begonnen waren, zetten zich versneld door: digitalisering, welvaartskloof, deglobalisering en thuiswerken. Er zullen veel verliezers zijn, maar ook winnaars. Uit de hardst getroffen sectoren (toerisme, horeca, cultuur, …) kwamen ook voor de corona pandemie niet zoveel kopers van het duurdere kustvastgoed."