Verfaille Catherine

Cultuuronderneemster Katrien Verfaillie gaat voor wereldrecord op YouTube

STAVELE - In de coronaperiode scoorde Westhoekster Katrien Verfaillie een soort van wereldhit in Vlaanderen met haar eigen West-Vlaamse versie van 'Mijn Dorp' van Wim Sonneveld. Het werd het begin van een professionele loopbaan in de muziekwereld, met diverse optredens per week. Ze doet dat met ambitie want ze wil op YouTube uitpakken met het langste nummer ooit, waarbij alle West-Vlaamse dorpen aan bod komen met telkens een  specifieke invalshoek, eigen aan het dorp.    

Een heuse openbaring en ontdekking was het toen Katrien Verfaillie een lach toverde op het gezicht van tienduizenden West-Vlamingen met haar coronalied. Een moment van troost ook in moeilijke tijden.

Sindsdien gaat het hard voor de vrolijke  en goedlachse culturele ambassadeur van de Westhoek. Na een eerste CD komt ze nu op de proppen met een nieuw exemplaar die de veelzeggende titel Vanuut mien erte meekreeg. Voor wie haar kent: dat is de cultureel onderneemster Verfaillie helemaal. Speels en frivool, oprecht en authentiek, typisch Westhoeks en met een knipoog.  Haar nieuwste creatie behandelt het meest universele thema dat er bestaat: de liefde.

Kinderdroom

Katrien Verfaillie ontdekte 15 jaar geleden haar talent om pianomuziek te schrijven en werd vooral tijdens de coronacrisis bekend met haar West-Vlaams lied  ́Kunnik nemi na joen komn’ op de melodie van ‘La Montagne’ van Jean Ferrat, nog beter gekend in de versie van ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld.

Haar sprekende pianocomposities worden sindsdien bijgestaan door haar stem, fluweelzacht in het West-Vlaams, licht sensueel in het Frans, authentiek in haar zijn en als ze zingt, een lach en een traan. Je voelt als luisteraar amper wanneer de toetsen het overnemen van haar sappige, grappige parlando’s, van haar aangrijpende zangsessies, van de diepe Franse poëzie. Grensverleggend, grenzeloos. "Het sluimert al heel lang in mij om professioneel met muziek bezig te zijn en ervan te leven", zegt ze. "Het is een droom die uitkomt."

Langs West-Vlaamse dorpen

Nu haar loopbaan definitief is gelanceerd, koestert ze nog een andere droom. Vanuut eur erte, zeg maar.

"Als een soort troubadour trek ik een jaar lang rond van dorp tot dorp doorheen West-Vlaanderen", vertelt de frisse en vrolijke Verfaillie. "Met een mix van vooral West-Vlaamse liedjes, Franse chansons en piano-composities. Elk dorp dat me uitnodigt om een concert te spelen, krijgt een strofe in het langste lied ooit. Dit langste lied wordt geschreven op de melodie van ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld, de melodie die ik ook gebruikte bij mijn coronalied ('Kunnik nemi na joen komn'). Vandaag zijn er al bijna 50 dorpen die meewerken. Het langste lied moet dan een gigantisch lange YouTube-clip worden die alle deelnemende dorpen heel mooi in beeld zal brengen met mooie foto’s van plaatselijke fotografen. Het zijn ook de dorpelingen zelf, aanwezig op de dorpsconcerten, die de typische wetenswaardigheden over hun dorp op papier zetten. Daarmee ga ik dan telkens aan de slag om een nieuwe strofe te schrijven en zo het langste lied te componeren."

Ook voor bedrijven

Katrien Verfaillie wil niet alleen mensen mobiliseren. "Je kan als persoon (ik noem hen ‘dorpsbodes’), als vereniging, maar ook als onderneming deelnemen, op voorwaarde dat je in een West-Vlaams dorp (of gehucht) woont of gelegen bent", zegt ze. "Het is de bedoeling dat je de mensen uit je dorp dan uitnodigt op het concert. Het zou goed zijn mochten er ook wat West-Vlaamse bedrijven die in een dorp gevestigd zijn, toehappen om aan dit project mee te werken. Het is voor hen ook een mooie kans om hun bedrijf eens in de kijker te zetten voor zoveel mogelijk dorpelingen."

info: Ondernemingen die wensen deel te nemen, kunnen contact nemen via info@pigeononpiano.com