Ondernemen in het buitenland: Artor in Hongarije

DOSSIER – Valérie Bourdeau en Alain Bostoen baten vijfsterren wijndomein Artor uit in Hongarije

KORTRIJK, VILLANY - Ondernemers Valérie Bourdeau, uit Marke (Kortrijk), en haar echtgenoot Alain Bostoen (Christeyns NV, Govi NV, KBC) ontvingen reeds hun eerste gouden medaille voor hun Hongaarse wijn Artor. Hun verhaal startte in 2018 toen ze hun eigen wijndomein uit de grond stampten in Villány, in het zuiden van Hongarije en met zicht op de grens met Kroatië. De eerste Artor vintage (2019) werd vorig jaar op de markt gebracht en werd meteen een voltreffer. In juni 2023 komt ook een tweede wijn, Alter, op de markt. "Onze Hongaarse wijn mag de vergelijking doorstaan met de betere Franse wijnen", aldus Valérie Bordeau.

"Onze wijn heeft elegantie, karakter en persoonlijkheid en die is uitgesproken, dankzij onze passie voor ons product. Dat proef en beleef je. Onze rode wijn staat garant voor fijne gesprekken en boeiende avonden.”

Aan het woord zijn eigenaars Alain en Valérie Bostoen-Bourdeau. Vlaamse ondernemers die hun passie voor wijn en hun droom vorm gegeven hebben in Hongarije. Aangezien België (nog) niet echt geschikt is voor rode wijnen en de voor de hand liggende landen zoals Frankrijk en Italië al rijkelijk bediend zijn, vonden deze rasechte ondernemers de uitdaging in een minder bekend wijnland als Hongarije. Onbekend is onbemind, toch voor Belgen misschien, maar er is reeds wijnbouw in Hongarije sinds de Romeinen.

Na de massaproductie tijdens het communisme (1949-1989) is Hongarije teruggeschakeld naar haar kwaliteitswijnen en zijn ze heel bewust met terroir en klimaat bezig, met de gekende positieve gevolgen voor de kwaliteit van de wijnen aldaar, zo zeggen de kenners. Daar zagen Alain en Valérie hun kans om de Belgische wijnliefhebber nieuwe pareltjes te leren ontdekken uit een minder gekende regio. En geef toe, wie wil er eens niet iets anders, vernieuwend proeven?

Het Bordeaux van Hongarije

Hongarije heeft zeven wijngebieden, waarvan Tokaj en Villány de bekendste zijn. Alain en Valérie verkozen een wijndomein in Villány, de alom geprezen en meest zuidelijke wijnstreek van Hongarije, ook wel het Bordeaux van Hongarije genoemd. Het wijngoed is 4,5 hectare groot, en ligt verdeeld over drie wijngaarden die één na één werden aangekocht. De wijn wordt gerijpt op eiken vaten gedurende 16 maand en de eerste vintage die onder hun label verkocht werd, is jaargang 2019. Wijnmaker is István Ipacs Szabó, een absolute referentie in zijn vak met meer dan 20 jaar ervaring.

"Voor de naam van de wijn is gekozen voor Artor, een samentrekking van de voornamen van onze twee zonen, te weten Arthur en Hector,", aldus Valérie. "De originele tekeningen op het etiket zijn van de hand van Alain. Het was echtgenote Valérie opgevallen dat Alain tijdens vergaderingen altijd droodles maakte en die is zij beginnen bijhouden en nu is er een hele collectie om elke jaargang een unieke tekening te geven. Veel persoonlijke toetsen dus."

info: De wijnen van de familie Bostoen zijn in Vlaanderen enkel te koop bij Wijnen De Clerck uit Kortrijk en Group Caves Saint-Amand uit Gent.