Nieuws West-Vlaanderen Familie Vandermarliere (J. Cortès) zweert trouw aan West-Vlaamse tabak

Familie Vandermarliere (J. Cortès) zweert trouw aan West-Vlaamse tabak

Familie Vandermarliere (J. Cortès) zweert trouw aan West-Vlaamse tabak

ZWEVEGEM – De bekende Zwevegemse sigarenproducent Vandermarliere Cigar Family wil de tabaksteelt van alhier maximaal ondersteunen, zo laat het bedrijf weten in een persbericht. Daarom wordt voortaan voluit gebruik gemaakt van tabak van eigen bodem. Daarmee wordt de nieuwe trend om lokaal te kopen kracht bijgezet. 

 

Vandermarliere Cigar Family (VCF) produceert al bijna een eeuw sigaren die wereldwijde faam genieten. De West-Vlaamse sigarenreus heeft hiervoor de beste tabakskenners in huis. Zij gaan overal ter wereld op zoek naar de beste tabak in typische tabaksgebieden in Nicaragua, Indonesië en dus ook West-Vlaanderen. “Veel mensen weten dit niet, maar er wordt al sinds de 16de eeuw tabak geteeld in Zuidwest-Vlaanderen”, legt CEO Fred Vandermarliere uit. “Deze streek leent zich perfect voor het telen van tabak, omdat de leemachtige grond een betere structuur geeft, voor soepele en elastische bladvorming zorgt en dus betere rendementen per hectare oplevert.”

In West-Vlaanderen verbouwt men twee variëteiten tabak: de typisch Belgische Air Cured Philippin en de Light air cured Burley, met een Bursanica zaadvariëteit.

Prachtige stiel

De tabaksteelt is een hoogst ingewikkeld ambacht dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.  “Maar sinds de stopzetting van de Europese ondersteuning hebben Belgische tabakstelers het moeilijk”, benadrukt Fred Vandermarliere. “Toch blijven 24 Belgische tabakstelers zich met hart en ziel inzetten voor deze prachtige stiel. Dat willen wij als sigarenmakers natuurlijk mee ondersteunen.”

Vandermarliere Cigar Family zal daarom voortaan in het binnengoed van enkele van zijn sigaren West-Vlaamse tabak verwerken, samen met premium tabak uit onder meer Indonesië, Brazilië en de Dominicaanse Republiek. Deze West-Vlaamse tabak wordt rechtstreeks afgenomen van tabakstelers in Ichtegem, Lendelede en Hollebeke, die zo hun toekomst verzekerd zien.

Nieuwe samenwerking

Het Tabakssyndicaat van de Planters van West-Vlaanderen ondersteunt en groepeert de West Vlaamse tabakstelers. “Tijdens onze zoektocht naar afzetkanalen voor de Belgische tabak, een aantal jaren terug, maakten we kennis met VCF”, heet het bij het Tabakssyndicaat. “Verkennende gesprekken vormden de start van een nieuwe samenwerking. Het doel: ons aanbod en hun vraag op mekaar afstemmen. Na de nodige testen en het uitproberen van enkele mélanges, voelden we dat er een mogelijkheid was om onze Belgische tabak te verwerken in het nieuwe concept van VCF, namelijk de nieuwe cigarillo Neos Maxi. De jarenlange opgebouwde vakkennis van onze tabaksboeren , de ‘lokale’ aanwezigheid en de specifieke kenmerken van de Belgische tabak, vormen dan ook een belangrijke basis om een goede samenwerking uit te bouwen met VCF.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.