IMG_1447

Fedustria legt zijn eisen op tafel aan de vooravond van de beurzen Heimtextil en Domotex

KORTRIJK - Vanaf deze week verhuist een groot deel van de West-Vlaamse textielsector naar Duitsland, om er deel te nemen aan de vakbeurzen Heimtextil in Frankfurt en Domotex in Hannover. Domotex, ooit de grootste beurs wereldwijd voor vloerbekleding, zoekt na de coronajaren naar een tweede adem die het moeilijk kan vinden. In Hannover (Domotex) zullen deze week amper 700 exposanten uit 50 landen samenkomen. Een bewijs dat de textielsector het moeilijk heeft, en niet alleen in Belgenland. Uitgerekend aan de vooravond roept de beroepsfederatie Fedustria de overheid op om meer te doen voor de sector die ofwel klappen krijgt, ofwel consolideert ofwel saneert.       

Karla Basselier, sinds oktober CEO van de sectorfederatie Fedustria, vindt dat de overheid meer moet doen voor de sector. "Het zijn altijd de bedrijven die de hogere kosten van energie en personeel moeten dragen", zegt ze aan de krant De Tijd. "Waarom maakt de Vlaamse regering niet maximaal gebruik van het tijdelijke kader voor staatssteun dat Europa toestaat? In Frankrijk en Duitsland kunnen bedrijven aanspraak maken op substantieel hogere energiesteun zonder extra voorwaarden. In Vlaanderen krijg je maar de helft van de steun die Europa toestaat, en alleen als je een negatieve brutobedrijfswinst kan voorleggen. Zo kunnen heel weinig bedrijven er een beroep op doen. Zet die handrem af."

Flexibeler vergunningsbeleid

Fedustria heeft nog andere pijlen op de boog staan. Zo pleit de beroepsfederatie voor een flexibeler beleid inzake milieuvergunningen voor groene energie. Het is een bekend fenomeen dat het jaren duurt om een licentie te krijgen voor de bouw van een windmolen. Ook de CO2-rechten kunnen steeds volgens Fedustria nog een stuk goedkoper. En wat met de automatische loonindexering? Steeds volgens Fedustria  kan je niet snel-snel iets veranderen aan het systeem, maar als de concurrentiehandicap niet snel verbetert, moet er een plafonnering van de index overwogen worden voor de hogere lonen, zo vindt Karla Basselier.