Nieuws West-Vlaanderen Filip Balcaen en Paul Thiers halen cash binnen voor nieuwe investeringen

Filip Balcaen en Paul Thiers halen cash binnen voor nieuwe investeringen

Filip Balcaen en Paul Thiers halen cash binnen voor nieuwe investeringen

WAREGEM – De West-Vlaamse ontwikkelaar van zonneparken Origis keert zijn hoofdaandeelhouders Paul Thiers en Filip Balcaen niet minder dan 64 miljoen dollar (54 miljoen euro) uit. Dat blijkt uit een publicatie in het Belgisch Staatsblad. De twee ondernemers behouden de meerderheid van de aandelen in het bedrijf. Het opgehaalde geld moet in principe dienen als vers kapitaal voor nieuwe investeringen.

De operatie volgt op de verkoop door Origis van zijn activiteiten in Italië en Slovakije eind vorig jaar. Het investeringsfonds ForVEI II kocht de betrokken zonneparken – 34 in Italië en 1 in Slovakije – naar verluidt voor een ondernemingswaarde van ongeveer 130 miljoen euro. Die parken zijn goed voor een capaciteit van 41 megawatt.

Origis is van oorsprong West-Vlaams, en is actief in meerdere Europese landen en vooral in de VS zeer actief. Het bedrijf heeft ronkende referenties op zijn actief, en mocht onder meer voor de Disney-groep al een gigantisch zonnepark leveren. Achter het bedrijf zitten Paul Thiers, de ex-CEO van Unilin, en Filip Balcaen, de ex-eigenaar van de tapijtgroep Balta en van de vinylreus IVC. Ze bezaten tot nu toe elk 36,5 procent van de aandelen van de groep. De rest zit bij CEO Guy Vanderhaegen.

Uit de bijlagen van het Belgisch Staatsblad, die door de krant De Tijd werd geconsulteerd, blijkt dat het bedrijf hen 64 miljoen dollar (zo’n 54 miljoen euro) uitkeert. Dat vloeit naar de investeringsvennootschappen Pentacon en Baltisse, die respectievelijk in handen zijn van Thiers en Balcaen. Via Pentacon en Baltisse worden al jaren strategische bedrijven gesteund met woord (management advies) en daad (kapitaal). De uitkering verloopt via de overname door Origis van een klein deel van de aandelen van het duo. Thiers en Balcaen blijven na de transactie samen de meerderheid in handen houden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio