Desotec 20

Grote buitenlandse private equity fondsen azen op Roeselaarse Desotec

ROESELARE - De strijd om het Roeselaarse milieubedrijf Desotec is volop aan de gang. Het Zweedse fonds EQT verwierf de absolute meerderheid in 2017 en zet nu zijn fel begeerde participatie in het uitstalraam. Niet de minste private equity groepen komen daar op af.  Desotec werd in 1990 opgericht door de gebroeders Bart en Peter Sobry, en door Joost Desmet.  

Desotec brengt geavanceerde mobiele filterinstallaties op de markt op basis van een specifieke moleculaire technologie. De West-Vlaamse aandeelhouders verkochten hun snel groeiende bedrijf in 2012 aan het investeringsfonds AAC Capital. AAC verkocht in 2017 op zijn beurt de aandelen aan de machtige Zweedse familie Wallenberg en haar fonds EQT. Nu staat Desotec dus voor de derde maal in de etalage.

Vier grote groepen hebben zich inde strijd gegooid: het Amerikaanse investeringsfonds Blackstone, zowat de nummer één wereldwijd in zijn sector en ook meerderheidsaandeelhouder in Stow. Verder ook drie Franse private equity spelers: Astorg, PAI en Eurazeo. De waarde van Desotec stijgt jaar na jaar en zou nu berekend zijn op een vork tussen de 700 en de 750 miljoen euro. In 2017 was dat zowat de helft. Desotec boekt volgens de laatst beschikbare cijfers 84 miljoen euro omzet en een ebitda van net geen 30 miljoen, een verbluffend rendement dus.

Nog dit: ook Filip Balcaen zou zich volgens bepaalde mediaberichten kandidaat hebben gesteld, maar zou niet weerhouden zijn in de finale biedingsfase.