Nieuws West-Vlaanderen Lieven Danneels ziet zijn ultieme droom over de maakindustrie uitkomen

Lieven Danneels ziet zijn ultieme droom over de maakindustrie uitkomen

Lieven Danneels ziet zijn ultieme droom over de maakindustrie uitkomen

KORTRIJK – Als gewezen voorzitter van Voka West-Vlaanderen droomde, ijverde en lobbyde Lieven Danneels (CEO van het West-Vlaamse hightechbedrijf Televic) voor de komst van een gloednieuw centrum van Flanders Make naar de provincie West-Vlaanderen. Die droom is nu werkelijkheid geworden. Zopas vond in Kortrijk de eerste steenlegging plaats, in aanwezigheid van Vlaams economieminister Hilde Crevits, Kortrijkse burgemeester Ruth Vandenberghe en Flanders Make voorzitter Urbain Vandeurzen. Flanders Make is het strategisch onderzoekscentrum die de maakindustrie in Vlaanderen op steeds hoger niveau wil tillen. De West-Vlaamse bedrijven Stadsbader en ION zullen samen instaan voor de bouw van de 6.000 vierkante meter grote site. 

 

“Hét onderzoeks- en co-creatiecentrum voor de nieuwste industrie  komt waar het thuis hoort, te weten in West-Vlaanderen, in het hart van de Vlaamse maakindustrie”, aldus gedelegeerd bestuurder Bert Mons namens Voka West-Vlaanderen. “Bedrijven uit alle sectoren in de industrie zullen hier inspiratie kunnen opdoen voor de noodzakelijke digitalisering van hun productieprocessen.”

Vanuit vestigingen over heel Vlaanderen legt Flanders Make zich toe op industrie-gedreven en hoog kwalitatief technologisch onderzoek en innovatie, samen met en voor grote bedrijven en kmo’s. Het doel is bij te dragen tot de technologische ontwikkeling van de voertuigen, machines en fabrieken van de toekomst. Daarbij wordt sterk gerekend op internationale innovatie samenwerking en op participatie in Europese onderzoeksprojecten. Flanders Make is actief in heel Vlaanderen, met co-creatie centra in Lommel, Leuven, Sint-Truiden en nu dus ook in Kortrijk, waar meteen het grootste ‘filiaal’ komt. Ook de 5 Vlaamse universiteiten zijn van nabij betrokken bij Flanders Make.

In de nieuwe site in Kortrijk zullen vanaf volgend najaar de nieuwste industrie 4.0 technologieën en productiemethodes uitgetest worden. Ondernemingen zullen er ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren in hun eigen productieomgeving voor de toekomst. Dat is belangrijk voor een duurzame productie, voor werkbaar werk voor de werknemers en voor de welvaart in ons land.

Nieuwe toekomst

Productiebedrijven kunnen er niet meer om heen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder extra kosten. Wie erin slaagt om hierop in te spelen is de concurrentie meteen een stevige stap voor. Flanders Make helpt bedrijven om die noodzakelijke omschakeling naar slimme, digitale fabrieken voor de toekomst te realiseren, waarin de medewerkers een sleutelrol blijven spelen. Dankzij nieuwe technologieën wordt het werk voor heel wat werknemers boeiender en ook gemakkelijker.

Volgens Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits is de komst van dit gloednieuwe centrum voor Flanders Make in Kortrijk van groot belang. “De nieuwe vestiging wordt een paradepaardje”, aldus de minister. “Onze bedrijven nemen samen met heel veel partners het voortouw in innovatie, onderzoek en ontwikkeling en in duurzaamheid. De coronacrisis zorgt intussen voor belangrijke keuzes en vernieuwingen. De helft van de West-Vlaamse bedrijven heeft er de voorbije periode voor gekozen om nieuwe producten te maken en een derde zocht nieuwe afzetmarkten. Flanders Make staat klaar om ruim 11.000 bedrijven en honderdduizenden werknemers bij te staan in de vernieuwingsprocessen. Vandaag kan ik bovendien bekend maken dat we 11 miljoen euro extra steun geven aan Flanders Make. De middelen zijn bedoeld voor een nieuw project om de digitalisering en automatisering in onze maakbedrijven verder te versterken.”

Boost voor bedrijven groot en klein

 Met die 11 miljoen extra middelen kunnen 6 industriële innovatieleiders (Van de Wiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops, Sabca samen met een consortium van technologie ontwikkelaars en toeleveranciers uit Vlaanderen en Europa) onze maakindustrie verder vernieuwen en verduurzamen.  De bedrijfswereld doet zelf ook een inbreng van 53 miljoen euro.

Minstens even belangrijk is dat ook de vaak kleine technologieleveranciers die nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van een aantal pilootlijnen, hun technologie en competentie verder kunnen uitbouwen, zodat ook zij hun marktpositie kunnen versterken. Naast een verhoogde competitiviteit van onze maakindustrie zal dit project ook in grote mate bijdragen aan de Europese Green Deal. Tenslotte mikt het project op het versterken van het digitale menselijke talent en het vestigen van een digitale cultuur in bedrijven.

Bedrijven kunnen in de huidige vestiging van Flanders Make in Kortrijk nu al terecht voor advies en testen voor hun industrie 4.0 productie. De bestaande testinfrastructuur wordt volgend jaar (september 2022) overgebracht naar de nieuwe vestiging.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.