Leeuw 21

Locinox wint Leeuw van de Export

WAREGEM - In de jubileumeditie van de Leeuw van de Export bekroont Flanders Investment & Trade (FIT) voor het eerst drie Vlaamse bedrijven met de prestigieuze exportaward. In hun heel uiteenlopende niches zetten ze stuk voor stuk technologische innovatie in om de internationale concurrentie te slim af te zijn. Mik Emmerechts, CEO van het Waregemse Locinox, mocht één van de trofeeën ontvangen uit handen van Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT.

Het jubileumjaar van de Leeuw van de Export komt met een primeur: tijdens deze 20e editie beloont Flanders Investment & Trade voor het eerst 3 Vlaamse exportkleppers met een award.

In de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’ neemt Locinox (Waregem) de award mee naar huis. Locinox is een ontwikkelaar van toegangscontroleproducten en is bijzonder innovatief. "Elke innovatie moet de duurzaamheidstoets doorstaan: vanaf de designfase houden we rekening met de recycleerbaarheid van onze materialen, zodat elke component op het einde van zijn levensduur kan ontmanteld en hergebruikt worden", aldus Mik Emmerechts, CEO Locinox.

90 procent export

Locinox ontwikkelt en produceert mechanische, elektromechanische en toegangscontroleproducten (zoals sloten, scharnieren, hydraulische pompen, elektromotoren, codeklavieren). En dat voor fabrikanten van hekwerk en poorten. Twee derde van zijn toegevoegde waarde haalt het bedrijf uit het productassortiment zelf, een derde uit de dienstverlening er rond. De complexe, hoogtechnologische componenten vragen om continue innovatie. Maar ook qua digitalisering en automatisatie van zijn productie- en ondersteunende processen trekt Locinox alle registers open. Dankzij doorgedreven inspanningen in digitale marketing, bijvoorbeeld, draait het bedrijf vandaag al 30% van zijn omzet rechtstreeks via zijn b2b-webshop.

Opgericht in 1990 groeide het Waregemse familiebedrijf op 3 decennia uit tot Europees marktleider in zijn niche. Vandaag komt het leeuwendeel van de omzet uit export, waarbij Locinox vooral focust op onze buurlanden, Polen en de VS. Locinox is goed voor een omzet van 38 miljoen euro en heeft in eigen regio 83 medewerkers aan boord. Export is goed voor 90 procent van de omzet.