Syntra West Marie Johan_landcape_v2

Marie Van Looveren wordt nieuwe algemeen directeur van Syntra West

BRUGGE - Bij het opleidingscentrum Syntra West wordt een historische bladzijde omgeslagen. Johan De Neve gaat na 44 jaar dienst met pensioen. Hij groeide uit van cursist tot docent, en schopte het in 1986 tot directeur. Nu geeft hij de fakkel door aan voormalig campuscoördinator Marie Van Looveren. Zelf blijft Johan nog actief als voorzitter van de Raad van Bestuur. 

 

Marie Van Looveren liep, na het doorstaan van alle testen, al één jaar mee in het kielzog van Johan De Neve. Een leerproces dat bijzonder nuttig was, ook naar de toekomst toe.

Nu wil ze zelf het beleid vorm geven en ziet daarbij vier aandachtspunten. "De 4 grootste aandachtspunten zijn de volgende. Eén: onze huidige medewerkers en docenten behouden, en goede nieuwe aanwerven om te kunnen blijven groeien. Twee: echt wendbare en flexibele business units creëren zodat we nog sneller kunnen inspelen op vragen uit de arbeidsmarkt. Drie: onze leervormen verder differentiëren en digitaliseren. Vier: blijven inzetten op alternatieve financieringsvormen."

Terugblik op geslaagde loopbaan

"De creatie van de Groep Syntra West was één van de hoogtepunten van mijn carrière", vertelt Johan De Neve. "Syntra West wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid, maar die subsidies zijn natuurlijk niet gegarandeerd. Om de financiële gezondheid van Syntra West te vrijwaren, besloten we de merken SBM, Escala op te richten en later de opleidingsinstelling Portilog over te nemen. SBM biedt leeroplossingen aan voor bedrijven. Escala richt zich tot de publieke sector, de social profit en non-profit. Bij Portilog kan je tot slot terecht voor logistieke en havenopleidingen. Zo slaagden we erin om naast de openbare ook de private markt te veroveren."
Op de vraag wat hij het meest zal missen, antwoordt De Neve met een rake statement. "Wat ik het meeste zal missen, zijn ongetwijfeld onze mensen", zegt de afscheid nemende algemeen directeur. "De belangrijkste kwaliteit van een goede bedrijfsleider is dat je je personeel graag ziet. Bij leiding geven ligt de focus meer op ‘zorgen voor’ en ‘dienen’ dan op ‘aanvoeren."

Gouden tip

Tot slot: welke goede raad geeft hij mee aan zijn opvolgster? "Als het moeilijk gaat, stap dan in een luchtballon en vlieg tot op 150 meter hoogte", stelt De Neve. "Kijk dan even naar beneden. Relativeer wat moeilijk gaat, en adoreer wat goed gaat. Zo zal je hier gelukkig zijn."