Nieuws West-Vlaanderen Opwaardering van hoogspanningslijn Avelgem-Avelin zorgt voor bijkomende Franse kilowatts

Opwaardering van hoogspanningslijn Avelgem-Avelin zorgt voor bijkomende Franse kilowatts

Opwaardering van hoogspanningslijn Avelgem-Avelin zorgt voor bijkomende Franse kilowatts

AVELGEM – Deze week nog staat de inhuldiging van de nieuwe elektrische interconnectie (hoogspanningslijn) tussen Frankrijk en België op de agenda. Al bijna 8 jaar werken de Belgische en Franse transmissienetbeheerder voor elektriciteit (respectievelijk Elia en RTE) samen aan de versterking van de interconnectie tussen beide landen. De aankondiging is goed nieuws voor de energiebevoorrading en -zekerheid.  

De verbinding tussen Avelgem en Avelin, die een onmisbare schakel van het Europese elektriciteitsnet vormt, werd op 4 november jongstleden opnieuw in dienst gesteld. Nu kunnen België en Frankrijk tot 6 GW uitwisselen. Het project is voor beide landen belangrijk, vooral in het licht van de huidige Europese energiesituatie.

De lijn Avelgem-Avelin is een bovengrondse 380kV-hoogspanningsverbinding die in de jaren ‘70 werd aangelegd. Het traject loopt van Avelgem tot de Belgische-Franse grens richting Avelin over een afstand van 23 km. Om te kunnen voorzien in de toekomstige behoeften van het elektriciteitsnet, heeft Elia er voor gekozen om de bestaande hoogspanningslijn versterken. Van 2018 tot en met 2022 heeft Elia de geleiders vervangen, de masten en hun funderingen verstevigd en de schakelapparatuur in het hoogspanningsstation van Avelgem aangepast. Al die werken werden met succes beslecht.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.