Pieterjan Desmet (Decospan) verdedigt de West-Vlaamse eer op de Familie Business Award of Excellence

MENEN - Drie bedrijven dingen straks mee om de Family Business Award of Excellence in de wacht te slepen. Vorig jaar won Spaas (kaarsen) de fel begeerde trofee. Drie bedrijven zijn dit jaar in de running, met aan West-Vlaamse zijde Decospan uit Menen als vaandeldrager. Verder nog Reynders Label Printing en Wanty.  

Decospan wordt in de derde generatie geleid door Pieterjan Desmet, zoon van Jan Desmet (nu onder meer actief bij Fedustria). De voorbije vijf jaren maakte hij een kwantumsprong met het familiebedrijf dat hij sinds 2018 leidt: een verdubbeling van de omzet naar 200 miljoen euro. Decospan is een Europese topspeler in de markt van fineerplaten. Met een doordacht strategisch plan - met focus op wat de markt precies vraagt, een eigen merkenpolitiek en doorgedreven innovatie- slaagt Decospan jaar na jaar in zijn missie om toonaangevend te zijn.

De familiale opvolging van de tweede naar de derde generatie werd geduldig maar minitieus voorbereid gedurende drie volle jaren, en dat met steun en advies van derde experts. Naast een familieraad (waarin concrete afspraken worden gemaakt naar de toekomst) zetelen er vandaag in de raad van bestuur ook 3 (op 7) externe bestuursleden. "We evolueren van een familiebedrijf naar een bedrijf met familiale waarden", zegt Pieterjan Desmet daarover.

Decospan heeft fabrieken in vijf landen, telt 900 medewerkers en exporteert zijn aanbod naar 75 landen. De Family Business Award of Excellence wordt op 28 maart uitgereikt. Wedden dat?