windmolens op zee

POM West-Vlaanderen wil expertisecentrum voor ontmanteling van windmolens

BRUGGE - De ministerraad besliste op 9 juni om steun toe te kennen aan 21 projecten die zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de energietransitie. Eén van die projecten is OWiDEx (Offshore Wind Decommissioning Expertise Centrum). POM West-Vlaanderen wil nu het voortouw nemen om een uniek expertisecentrum voor de ontmanteling van windmolens uit de grond te stampen, zo blijkt uit de nieuwsbrief van de organisatie.

België behoort tot de wereldtop op vlak van installatie en onderhoud van offshore windparken. Momenteel zijn er 399 windmolens geïnstalleerd in de Belgische zone van de Noordzee. De installatie van offshore windmolenparken wereldwijd neemt toe om meer hernieuwbare energie te genereren. Maar ook het debat om deze infrastructuur zo ecologisch en duurzaam mogelijk te ontmantelen, wakkert aan. De gemiddelde levensduur van een offshore windturbine is 25 jaar. De ontmanteling van de eerste generatie windmolens komt in zicht.

Versnipperde expertise

De verworven kennis voor het ontmantelen van offshore windmolens is vaak versnipperd over verschillende experts met elk hun eigen specialisatie. Er is ook nood aan een duurzame ontmantelingsstrategie die de milieueffecten minimaliseert en de kansen op hergebruik en recycling maximaliseert.

"Door op een verantwoorde manier te ontmantelen en te recycleren, verminderen we de afvalstromen en bevorderen we de circulaire economie", meldt POM West-Vlaanderen. "Bovendien draagt het hergebruik van materialen uit ontmantelde windmolens bij aan de kosteneffectiviteit van toekomstige windmolenparken en verminderen we de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen.

Extended reality

De voorbije maanden bouwde POM al wat ervaring op als projectpartner in het Europees project DecomTools. "We werkten logistieke businessmodellen uit, brachten juridische kwesties in kaart en maakten rekenmodellen op", zo laat POM West-Vlaanderen verstaan in zijn nieuwsbrief. "Met het project OWiDEx willen we nog een stap verder zetten en een kennis- en expertisecentrum voor deze specifieke activiteit oprichten. Samen met projectpartners Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), UGent, VUB, Sirris, OVAM en Parkwind zullen we diverse ontmantelingsscenario’s in kaart brengen, beleidsadviezen formuleren, nieuwe businessmodellen uitwerken en alle parameters zoals kosten, tijd en emissies berekenen. We trekken hiervoor voluit de kaart van extended reality om deze belangrijke beslissingen op een efficiënte en tastbare manier te kunnen nemen."

Momenteel gaat men ervan uit dat 85 tot 90% van een offshore windmolen recycleerbaar is. Dit biedt kansen en opportuniteiten, zeker voor bedrijven.