itma 2023

Veerkracht en knowhow van de West-Vlaamse textielmachinebouwers blijft ronduit indrukwekkend, zo blijkt nogmaals op de ITMA-beurs in Milaan

MILAAN - Een tiental West-Vlaamse bedrijven, waaronder de toppers Vandewiele en Picanol, namen de voorbije dagen deel aan de ITMA, de grootste beurs wereldwijd voor aanbieders van textielmachines. Deze nichebeurs wordt slechts om de vier jaar georganiseerd en geeft een ideaal beeld van de stand van zaken in de sector. Na Barcelona (2019), ging ITMA dit maal door in Milaan. Made in West-Vlaanderen was erbij en sprak met verschillende standhouders. Wie dacht dat de industrie op apegapen ligt kan moeilijk meer verkeerd zijn. Nieuwe investeringen blijven zich aandienen, en worden door dure transportkosten en andere factoren zelf opnieuw lokaal verankerd.

De cijfers

De Belgische textielmachine-industrie telt 33 bedrijven, heeft een omzet van 1,8 miljard euro en telt 6942 werknemers. De bedrijven zijn actief in machines voor interieurtextiel (tapijt, stoffering, fluweel, tafel- en bedlinnen ...), kledingtextiel, technisch textiel en textielafwerking.

De West-Vlaamse bedrijven actief in de sector volgen een strategie van technologisch leiderschap en kunnen zo producten aanbieden die hun klanten in polepositie brengen voor de uitdagingen van morgen.

De  belangrijkste uitdagingen op de markt zijn efficiëntie verbetering, duurzaamheid en groene technologieën. Met maar liefst 371 miljoen euro is de machine-industrie de derde grootste investeerder in O&O (onderzoek & ontwikkeling R&D). Wat neer komt op een 10% van haar toegevoegde waarde, en stelt daarbij 10% van het totale aantal onderzoek medewerkers in de Belgische verwerkende industrie te werk.

Het streven naar technologische leiderschap komt tot uiting door de voortdurende aanwezigheid van textielmachinebedrijven in de top 5 van Belgische patentaanvragen.

Stand van zaken

In totaal namen 30 Belgische bedrijven der aan de beurs in Milaan. De West-Vlaamse bedrijven zijn elk van hen uitgegroeid tot incontournable in hun specifieke vakgebied. Na het bezoek aan ITMA is het nog maar eens duidelijk hoeveel kennis er schuil gaat bij onze West-Vlaamse (Belgische) bedrijven, en toch blijven ze zo bescheiden.

Het valt ook op dat het merendeel van deze bedrijven nog steeds in familiale handen zijn, en dus op een volledige andere manier gemanaged worden dan private equity firma’s of andere mastodonten. De praktijk leert dat dit enorm in hun voordeel speelt. De continuïteit en betrokkenheid blijft zo vaak optimaal gegarandeerd en gewaarborgd.

Conclusie: Onvermoeibaar lijkt het  meest relevante en toepasselijke trefwoord voor de bedrijven actief in de machinebouw.

De volgende dagen gaan wij dieper in op de West-Vlaamse bedrijven waaronder Picanol, Matthys, Vandewiele...

(Michael Cambien)