Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaamse bedrijven vragende partij om te helpen vaccineren

West-Vlaamse bedrijven vragende partij om te helpen vaccineren

West-Vlaamse bedrijven vragende partij om te helpen vaccineren

KORTRIJK – Een absolute meerderheid van de West-Vlaamse bedrijven wil dat vaccineren op de werkvloer snel mogelijk wordt gemaakt. Dat blijkt uit een diepgaande bevraging van Voka West-Vlaanderen bij de leden. “Vaccineren op de werkvloer zal een belangrijke versnelling in de vaccinatiecampagne betekenen”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “Hoe sneller we iedereen gevaccineerd krijgen, hoe beter voor samenleving en economie. Bedrijven nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij hopen dat de overheid de uitgestoken hand snel aanvaardt.”

 

De weg naar de normaliteit loopt via een snelle en brede vaccinatie. Ondernemingen zijn ervoor gewonnen om een rol te spelen in het vaccinatieproces, zo laat Voka duidelijk verstaan. Een externe bedrijfsgeneeskundige dienst inschakelen is de voorkeurspiste van de meeste ondernemingen. Erg grote werkgevers beschikken dan weer over een interne bedrijfsgeneeskundige dienst of bedrijfsarts die kan vaccineren.

Kantelpunt

“We komen op een kantelpunt en merken een forse toename van de vaccinleveringen, zeker als straks ook het Janssen-vaccin wordt uitgerold”, zegt Bert Mons. “Als we onze grote werkgevers inschakelen om mee te vaccineren kunnen we extra snelheid maken. Vaccins mogen niet langer dan nodig in de frigo blijven liggen. Bedrijfsartsen hebben ervaring met het toedienen van vaccins. We roepen de Taskforce Vaccinatie dan ook op om vaccinaties op de werkvloer nu mogelijk te maken in veilige en gecontroleerde omstandigheden. We kunnen met onmiddellijke ingang een aantal proefprojecten opstarten, om vervolgens op te schalen. Het zal de huidige vaccinatieronde versnellen, maar ook ervaring bijbrengen met het oog op volgende vaccinatiecampagnes. De covidvaccins zullen immers ook de komende jaren toegediend moeten worden, naar analogie met het jaarlijks weerkerend griepvaccin waarbij werkgevers nu al een grote rol vervullen.”

Vaccineren op de werkvloer biedt het bijkomende voordeel dat medewerkers zich niet van de werkplek naar het vaccinatiecentrum en terug moeten verplaatsen. Dat bespaart iedereen tijd. Met name in productiebedrijven is het niet vanzelfsprekend om zonder voorafgaandelijke planning mensen te moeten missen. Bij een vaccinatiecampagne op de werkvloer kan de vaccinatieplanning aan de personeelsplanning worden aangepast. Zo wordt de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar gebracht.

Vaccineren in bedrijven komt niet neer op een vorm van vaccinvoorrang, aldus nog Voka. De aangeduide voorrangsgroepen worden zoals afgesproken voor de brede bevolking gevaccineerd. Vaccineren in bedrijven zal er net voor zorgen dat de hele bevolking sneller ingeënt zal zijn.

Derde lockdown treft kleinere bedrijven

De Voka-enquête leert nog dat kleinere ondernemingen (omzet <500k/jaar) zwaarder geraakt zijn door de derde lockdown. Het gemiddelde omzetverlies in de voorbije maand bedraagt maar liefst -33%. De maand voordien bedroeg het omzetverlies nog -26%. Vooral de retailbedrijven, groot en klein, zagen door het winkelen op afspraak hun omzetten kelderen. Verplicht gesloten sectoren zien het meeste af. Zij hebben nog geen perspectief op heropening gekregen.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.