Mottrie Alex

West-Vlaamse ’topdokter’ Alexander Mottrie beoogt kwantumsprong met zijn medisch opleidingscentrum Orsi

IEPER - De chirurgie zal de komende tien jaar meer veranderen dan de voorbije honderd jaar. Die uitspraak komt uit de mond van 'topdokter' Alexander Mottrie, wel bekende telg van een echte Ieperse ondernemersfamilie. Zowat tien jaar terug begon hij aan de uitbouw van een opleidingscentrum voor robotchirurgie, Orsi genaamd. Met Orsi, gelegen in Melle en pal naast de snelweg die Gent met Brussel verbindt, wil hij nu een nieuwe en spectaculaire stap voorwaarts maken.   

Alexander Mottrie wil 12 tot 14 miljoen euro investeringsgeld pompen in zijn inmiddels internationaal gereputeerde opleidingscentrum voor dokters van over de hele wereld. Orsi heeft doorheen de jaren zijn actieterrein al gevoelig uitgebreid. Wat begon als een 'school' voor urologen die voor hun operaties robotica onder de knie wilden krijgen, is gaandeweg uitgegroeid tot een multidisciplinair centrum, waar ook plaats is voor cardiologen, radiologen of orthopedische dokters. Robotica zorgt voor veel meer precisie en bewezen betere resultaten bij operaties.

Orsi profileert zich nu al jaren en met succes als een soort businessschool voor gebruikers van medische technologie. Niet alleen dokters (van over de hele wereld) komen voor opleidingen afgezakt naar Melle, ook de bedrijven die de nieuwe technologie aanbieden, zijn geïnteresseerde partners in het verhaal dat Alexander Mottrie schrijft met Orsi. De komend dagen opent Orsi al een nieuwe opleidingsruimte voor medische beeldvormingstechnologie in samenwerking met Siemens Healthineers.

Investering van 12 tot 14 miljoen euro

Maar de inmiddels 59-jarige Mottrie heeft nog hogere ambities, zo liet hij recent verstaan in een gesprek met het weekblad Trends. In 2022 was Orsi al goed voor 3.000 trainingen, gegevens in acht verschillende talen.

Nu wil Mottrie de capaciteit in Melle asap verdubbelen, zo laat hij weten. Want, zo zegt hij, robottechnologie staat nog maar aan het begin van zijn ontwikkeling. There is much more to come. Meer dan 95 procent van de huidige chirurgische ingrepen gebeurt nog op de klassieke (manuele) manier. Robotica zorgt voor meer precisie en dus minder fouten, alsook voor betere resultaten na een operatie. Maar dat alles uiteraard mits een perfecte opleiding in de geheimen van de nieuw opkomende technologie van de toekomst. Naast robotica zullen ook andere innovaties (denk aan augmented reality, of metaverse) meer en meer een rol spelen.

Topdokter en uroloog Alexander denkt 12 tot 14 miljoen euro nodig te hebben voor de uitbreidingsinvestering van Orsi. Hij rekent daarvoor op een PPS (publiek-private samenwerking). "De helft kan Orsi zelf financieren, met hulp van de grote medtechbedrijven", aldus Mottrie in Trends. "Maar voor de andere helft hebben we subsidies van Vlaanderen en Europa nodig."

Op termijn wil Alexander Mottrie het concept van hoogstaand opleidingscentrum ook internationaal 'franchiseren'. Een kandidaat Manager van het Jaar gezocht? Daar moet niet langer over nagedacht worden.