Nieuws West-Vlaanderen West-Vlaanderen is twintig streekproducten rijker

West-Vlaanderen is twintig streekproducten rijker

West-Vlaanderen is twintig streekproducten rijker

BRUGGE – Twintig nieuwe producten kregen deze zomer de erkenning van ‘100% West-Vlaams streekproduct’. Daarnaast mogen ook zes hoeve- en streekproducenten en één streekhoekje voortaan het label ‘100% West-Vlaams’ dragen. Een en ander werd beslist door de erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de erkenningscommissie hoeveproducenten (Inagro) . In totaal zijn er nu reeds 537 erkende streekproducten en 403 producenten en verkooppunten die het label kregen. 100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit.

Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt uit binnen de categorieën brood, gebak, vlees en charcuterie, streekbieren, confituren en chocolade. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen.

In het Brugse Ommeland mag De Jachthoorn uit Ruddervoorde voortaan hun Ruddervoords patépotje, boerenpaté, droge worst, Baliebrugse mosterdspek en ovengebakken vleesbrood ‘100% West-Vlaams’ noemen. Richting de kust zijn de pralines Ostend Honey en Poppolou Rocks van chocolatier Olivier Willems uit Oostende ook erkend. Verder zijn er verschillende bakkerijen die erkenning kregen voor hun koeken en brood: Oostendse zeebeschuit van Bakkerij Desmedt, splitwafels en glazuurspeculoos van Bakkerij Vanheste (beide uit Oostende) en Knocks Polderbrood van Bakkerij Philippe uit Westkapelle.

In de Westhoek zijn de Zonnebeekse lange vingers van Slagerij Hans en Ann uit Zonnebeke  aan de lijst toegevoegd en in de Leiestreek zijn het desem brood en desem croissants van ExtraBrood (Wielsbeke) erkend. Zoetemoendje uit Heuvelland voegt nog extra producten toe aan hun reeds erkende streekproducten: confituren en pickels.

Van de 20 nieuwe streekproducten zijn er 4 nieuwe streekbieren, namelijk de streekbieren van Brouwerij ’t Verzet uit Anzegem: Oud Bruin en Oud Bruin Vineyard, Cherry en Oak Leaf.

Leve de hoevewinkels

Naast zeven nieuwe streekproducenten (Bakkerij Desmedt, Bakkerij Vanheste, Bakkerij Philippe, Brouwerij ’t Verzet, ExtraBrood, Olivier Willems en Slagerij Hans & Ann) zijn er ook 6 nieuwe hoeveproducenten. Ze bieden kwaliteitsvolle 100% West-Vlaams producten aan met een verhaal die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden.

In het Brugse Ommeland zijn de hoevewinkels ‘t Schuurke uit Zwevezele en De Veldbloem uit Lichtervelde voortaan erkende verkooppunten. Het vlees van Limousin Rabaut (Knokke-Heist) en de zuivelproducten van Schapenmelkerij De Maekemeersch (Torhout) dragen nu ook het label. De automatenshop van De Vlashoeve uit Uitkerke voegen we nog toe aan het lijstje in de regio.

Naast de uitbating van ’t Kakelend Kippenmuseum in Keiem werd recent gestart met de productie van zuivelproducten onder de naam ‘t Boertje dat nu ook de erkenning kreeg. Verder krijgt één ‘streekhoekje’ een erkenning: dit is een streekwinkel, delicatessezaak, buurt- of hoevewinkel in West-Vlaanderen waar een assortiment ‘100% West-Vlaams’ hoeve- en streekproducten verkrijgbaar is. ‘t Spendiege uit Roesbrugge-Haringe is voortaan de trotse eigenaar van het label ‘100% West-Vlaams’.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.