AXS Guard

AXS Guard onderzoekt cybergevaar bij Belgische bedrijven: “Kmo’s denken dat ze niet interessant zijn voor cybercriminelen”

Het Mechelse AXS Guard voerde een onderzoek naar cyberaanvallen bij Belgische bedrijven. Daaruit bleek dat dergelijke aanvallen wel degelijk een gevaar vormen. "Kmo's denken nog steeds dat zij niet interessant zijn voor cybercriminelen. Niets is minder waar", zegt AXS Guard-CEO Alex Ongena. "Dagelijks stoppen wij tot tien miljoen aanvallen."

Het onderzoek werd gevoerd bij zo'n 1.500 klanten van het cyberbeveiligingsbedrijf. "We hebben gemeten wat we tegenhouden en krijgen hierdoor een heel goed idee van wat er dagelijks op bedrijven afkomt."

Externe en interne bedreigingen

AXS Guard stelde zowel externe als interne bedreigingen vast voor alle soorten bedrijven. Het grootste externe gevaar komt van hackers die het internet afzoeken naar zwakke plekken in de firewalls van websites. Dagelijks stelde het bedrijf zo'n tien miljoen pogingen tot inbraak in websites vast. "Elk van die pogingen is voor bedrijven een potentieel gevaar", klinkt het.

Daarnaast merkten ze ook pogingen tot inbraak via hun IPS-tools. Daarmee kon het bedrijf de oorsprong van het cybergevaar identificeren. "Het is geen verrassing dat landen met een bedenkelijke reputatie zoals Rusland en China hier momenteel hoog scoren."

Maar AXS Guard merkte dat de dreiging van cyberaanvallen ook van binnenuit kan gebeuren. Zo zijn er verschillende apps en websites die een kwetsbare reputatie hebben. "Door deze applicaties preventief te blokkeren, beperk je het potentiële aanvalsvlak en verminder je het  gevaar van inbreuken, malware-infecties en datalekken", aldus Ongena. Het gaat hierbij om sociale media als Facebook, TikTok en X, maar ook om media-apps zoals Spotify, ITunes en Netlix en bestandsdeelapps zoals ICloud en Dropbox.

"Gevaar vanuit alle hoeken" 

"De cijfers maken eens te meer duidelijk dat het gevaar vanuit alle hoeken en in alle vormen en maten komt. Van kleine startups tot middelgrote en grote ondernemingen, het is echt van cruciaal belang om jezelf te wapenen tegen zowel externe als interne cyberdreigingen...", besluit Alex Ongena.