Armonea directie Guido Perremans (CEO Armonea), Ils Neskens (directeur Klein Veldekens), An Peeters (adjunct-directeur Klein Veldekens) en Erwin Lips (regionaal directeur Armonea) toasten op de heropening van Klein Veldekens. — © AF

Armonea verwelkomt Klein Veldekens officieel in de zorggroep

Met een plechtig moment werd vrijdagnamiddag de heropening van het Geelse WZC Klein Veldekens gevierd. Na financiële problemen bij Astor nam de Mechelse zorggroep Armonea de zorgcampus vorig jaar over.

De opvallende roze toren in het centrum van Geel zal in de volksmond de Astortoren blijven heten, maar Klein Veldekens maakt nu officieel deel uit van Armonea. De Mechelse zorggroep nam de Geelse zorgsite vorig jaar onder haar vleugels. Dat nieuws werd in september al bekendgemaakt, omdat zorggroep Astor in financiële moeilijkheden zat en een overnemer zocht.

“Het zorgcomplex is inderdaad al enige tijd opgenomen in de portefeuille van Armonea, maar we wilden de overname toch nog eens feestelijk vieren met de bewoners, de medewerkers en buurtbewoners”, vertelt Erwin Lips, regionaal directeur regio oost van Armonea. “Toen ik op 25 september voor het eerst op de site kwam, ging er als het ware een hele nieuwe wereld voor mij open en ook voor alle collega’s van Armonea. Het totaalconcept van dit zorgcomplex sprak ons meteen aan. Het unieke concept van kleinschalig wonen was nieuw voor ons, maar kan een voorbeeld worden voor andere zorginstellingen.”

Zorgcomplex

Het complex Klein Veldekens, dat in de lente van 2020 opende, bestaat uit verschillende delen. Het woonzorgcentrum herbergt 85 kamers en 5 herstelverblijfunits. Daarnaast zijn er 45 zogeheten zorglabels. In deze appartementen kunnen zorgbehoevenden verblijven met hun partner of een familielid voor een eenheidsprijs. Ook het lokaal dienstencentrum is op de site gevestigd.

CEO Guido Perremans. Foto: AF

“Bij de overname is het DNA van Klein Veldekens gelukkig behouden”, weten directeur Ils Neskens en adjunct-directeur An Peeters. “Door het faillissement en de overname hebben we een hectische periode achter de rug. Ook bij onze bewoners was er na de onheilspellende berichten een spanning voelbaar, maar we hebben hen snel kunnen geruststellen. Van zodra de overname een feit was, hebben we meteen twee bewonersraden bij elkaar geroepen en antwoorden kunnen geven op hun vragen.”

Kleinschalig wonen en inclusie

“Het is logisch, dat iedereen zich vragen stelde. Zorggroep Astor had hier een uniek project gerealiseerd met kleinschalig wonen en inclusie. Het was voor onze bewoners belangrijk dat het DNA van Klein Veldekens zou behouden blijven en dat is ook gebeurd. Natuurlijk zijn er al enkele aanpassingen gebeurd en zullen we de werking waar nodig nog bijsturen, maar voor de bewoners blijven de gevolgen beperkt.”

“Wij hebben inderdaad de werking van Klein Veldekens onder de loep genomen”, legt Erwin Lips uit. “Astor is immers met reden failliet gegaan. We hebben uitgezocht hoe we het zorgcomplex financieel aantrekkelijker konden maken, of tenminste toch break-even konden laten draaien.”

Eigen leveranciers

“Zo werken we nu bijvoorbeeld met onze eigen leveranciers omdat we met hen betere voorwaarden konden afspreken en ook de personeelsinzet is herbekeken. We doen die ingrepen zonder te raken aan het unieke karakter van Klein Veldekens. We kunnen immers veel leren van dit unieke concept, maar het mag uiteraard geen les worden van een miljoen euro. Aan de dagprijs voor onze bewoners raken we uiteraard niet. We kunnen onze prijzen trouwens niet zomaar verhogen, dat is wettelijk bepaald.”