Nieuws Gekende kok Felix Alen is overleden

Gekende kok Felix Alen is overleden

Gekende kok Felix Alen is overleden

Felix Alen, gekende en gevierde topchef van Hof te Rhode in Schaffen, is vrijdagochtend op 71-jarige leeftijd overleden na een lange strijd tegen kanker. Alen was een echte voorloper in de introductie van nieuwe kooktechnieken, en bovenal een bijzonder fijne, goedlachse en zachtaardige man.

Felix Alen ontdekte zijn passie voor koken al op jonge leeftijd. Hij was erg gedreven om de top te bereiken. Leergierig als hij was, gaf hij zijn ogen de kost bij tal van sterrenchefs. Hij reisde de wereld rond om nieuwe ingrediënten, bereidingen en technieken te leren kennen. Zo was hij één van de absolute voorlopers in de toepassing van vacuüm-koken. Hij introduceerde deze methode bij tal van Belgische meesterchefs.

Al die kennis en ervaring deelde hij op verschillende manieren. Na onder meer een passage als kok bij het Koninklijk Paleis, opende hij in Diest zijn eigen traiteurzaak. Later bestierde hij met Hof Te Rhode zijn eigen gastronomisch restaurant en feestzaal, waar duizenden gasten jarenlang kwamen genieten van zijn kookkunsten. Daarnaast had hij zijn eigen tv-programma’s op de nationale zenders en gaf hij tientallen boeken uit met spraakmakende recepten en nieuwe technieken. Enkele van zijn stokpaardjes waren kruiden, fonds en groenten. Hij verzorgde ook honderden kookworkshops en showcookings, waar het publiek telkens aan zijn lippen hing.

Felix Alen was bovendien de bezieler van Xaverius, het eerste Centrum voor Eet- en Tafelcultuur in ons land. Hij maakte ook deel uit van Mastercooks of Belgium, een select gezelschap van topchefs, waartoe vandaag namen behoren als Ralf Berendsen, Filip Claeys, Gert De Mangeleer, Peter Goossens, Yves Mattagne, Geert Van Hecke en Wout Bru.

De chef zal door collega’s, medewerkers en andere contacten herinnerd worden als een bijzonder innemend persoon, die altijd vol passie en humor over zijn vak wist te vertellen. Een zachtaardig persoon, die genoot van het sociaal contact met klanten en zakenpartners. Maar bovenal een begenadigd visionair, waar de Belgische horeca veel aan te danken heeft. Rest in peace, Chef!

Reageer op dit bericht

Reacties

Marc S. 2021-09-13 09:50:50

Mijn innige deelneming aan famillie, vrienden en kennissen. Ik heb Felix gekend als een warme humorvolle man. Ik had ooit de eer om voor hem en zijn famillie te koken ter gelegenheid van zijn vader's verjaardag. Felix was een Don Quichote die niet-aflatend en obsessief bezig was met zowel traditie als vernieuwing in de keuken. Door na te mijmeren zullen we hem herinneren als een groot man met een enorme 'honger' naar smaakvernieuwing, techniek en perfectie. Bedankt voor de vlierbollen, Felix! Marc Schotsmans(chef, ex-restaurant BuXuS te Herk-de-Stad)

Sector
Onderneming
Personen
Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.