Nieuwe fabriek in Genk kost 15 miljoen euro

Bioterra, een onderneming van de Group De Cloedt die gespecialiseerd is in de reiniging van afvalstromen en vervuilde bodems, gaat in Genk 15 miljoen euro investeren in de bouw van een nieuwe installatie. In aanwezigheid van de Genkse burgemeester Wim Dries en de administrateur-generaal van OVAM, Henny De Baets, werd donderdag de eerste steen van het project gelegd.

bioterra genkBioterra kiest voor Genk omdat er achter de vestiging van Group Machiels aan de Oosterring, een terrein van 90.000 m2 langs het Albertkanaal kon aangekocht worden. De minerale afvalstromen, zoals baggerslib en rioolslib, kunnen zo via het water worden aangevoerd. Voorts zullen er ook verontreinigde gronden, veegvuil en andere speciën worden verwerkt tot herbruikbare grondstoffen, zoals zand en granulaten voor de betonindustrie.

"De natte scheidingstechniek die we hier gaan gebruiken, zorgt voor een maximaal volume aan herbruikbare grondstoffen en een minimaal volume aan onbruikbaar restafval," zegt Emmanuel Maes, CEO van Group De Cloedt. "Het fysicochemische procedé is dan ook bijzonder geschikt voor de sanering van verontreinigde gronden. Deze state-of-the-art installatie is niet alleen uniek in België, maar ook toonaangevend in Europa." Eens volledig operationeel zal Bioterra Genk een verwerkingscapaciteit hebben van 400.000 ton per jaar, een verdubbeling van de capaciteit die de oude vestiging in Opglabbeek had.

Op de plechtigheid van de eerstesteenlegging hekelden de initiatiefnemers de malafide concurrenten in de sector. "Nog al te vaak worden verontreinigde gronden en afvalstromen gewoon zonder te zuiveren onder de nieuwe grondstoffen gemengd" aldus commercieel directeur Herman Backaert. "Het is dan ook erg nodig om toe te zien op strikte naleving van de wetgeving hieromtrent."