Cemminerals NV Ontevreden buurtbewoners van de Vogelwijk in Rieme met Patrick De Wulf (derde van rechts) en schepen van Omgeving en Milieu Josse Verdegem (uiterst rechts). Foto: ivh

Negatief advies voor uitbreiding van cementfabriek aan Kluizendok: “Buurt is stof- en geluidshinder beu”

Het schepencollege van Evergem heeft een negatief advies uitgebracht voor de vergunningsaanvraag van Cemminerals NV. Het cementbedrijf aan de Christoffel Columbuslaan, net over de grens met Gent, wil uitbreiden. Het niet-bindende advies van de gemeente houdt rekening met een petitie ondertekend door 400 omwonenden. De buurt klaagt al langer over stof- en geluidshinder.

Cemminerals heeft momenteel een vergunning voor de productie van 700.000 ton cement per jaar. Om aan de groeiende vraag te voldoen, wenst het bedrijf een uitbreiding met 900.000 ton, tot in totaal 1,6 miljoen ton cement per jaar. “Daarvoor zijn naast een nieuwe cementmolen ook zes silo’s en andere ondersteunende infrastructuur nodig”, zegt Evergems schepen Josse Verdegem (N-VA).

De inwoners van de Vogelwijk in Rieme klagen al langer over hinder in de buurt. “Regelmatig ligt er een kleverige grijze stof op hun zonnepanelen, auto’s en tuinmeubelen, en er is ook hinder van geluid en trillingen”, aldus Verdegem. “Vooraleer we als gemeente akkoord kunnen gaan met een capaciteitsuitbreiding, moeten we een duidelijk overzicht hebben van de hinder en van de maatregelen om deze situatie onder controle krijgen. We staan op dit moment aan de kant van de 400 buurtbewoners die de petitie ondertekenden.”

Trilmotoren

“De dikke, kleverige stof is maar moeilijk te verwijderen”, zegt buurtbewoner en gemeenteraadslid Patrick De Wulf. “Of deze stof wel veilig is, weten we niet. De huidige maatregelen van het bedrijf zijn alleszins onvoldoende om de omgeving te beschermen. De trillingen, overdag én ’s nachts, zijn duidelijk voelbaar in onze woning. Heel wat buitengevels in de buurt vertonen scheuren en barsten die volgens ons veroorzaakt worden door de trilmotoren om het cement los te kloppen.”

De buurt vraagt nu een grondiger omgevingsonderzoek. “We willen de bedrijvigheid in de Kanaalzone niet stilleggen, maar willen wel maatregelen voor een harmonieus samenleven van bedrijven, buurtbewoners en natuur. Onze bezorgdheid moet serieus genomen worden. We kijken uit naar een constructieve samenwerking om de leefbaarheid in Rieme te waarborgen. Zolang het bedrijf geen acties onderneemt om de hinder te stoppen, mag van uitbreiding geen sprake zijn.”