Balcaen F nieuwe foto

Filip Balcaen zet via overname in Wallonië vaart achter de ambities van Recticel

WAREGEM - Sinds Filip Balcaen als referentie aandeelhouder (28 procent) zijn blijde intrede deed bij Recticel, gaat het een andere richting op met het bekende isolatiebedrijf. Een richting voorwaarts en hogerop. Zopas werd de hand gelegd op de Doornikse concullega Rex, dat vooral en met onmiddellijke ingang veel productiecapaciteit beschikbaar heeft. 

Na de overname van TRIMO in april 2022 kondigt Recticel een tweede belangrijke stap aan in de uitvoering van zijn strategie om een pan-Europese leider te worden in het segment van geïsoleerde panelen. Net voor het jaareinde heeft het bedrijf van Filip Balcaen een definitieve overeenkomst gesloten met Michel Verhelst, oprichter van Rex Panels & Profiles.

Het gaat om een honderd procent overname. Aan de transactie zou een prijskaartje hangen van 70 miljoen euro, iets meer dan de jaaromzet (63 miljoen). Rex is met 5 miljoen euro bruto bedrijfswinst ook winstgevend. In de fabriek in Doornik werken 75 mensen.

Veel capaciteit

REX heeft een recent gebouwde capaciteit van meer dan 4 miljoen m², die slechts voor 50% benut wordt. Er is bovendien ruimte voor verdere uitbreiding. Recticel mikt na de overname van REX op een Europees marktaandeel van 10 tot 12 procent in isolatiepanelen.

Jan Vergote, rechter hand van Filip Balcaen sinds jaar en dag, wacht nu de opdracht om de zaken in goede banen te leiden. "De overname van REX versterkt de kerndoelstelling van Recticel om een leider te worden in high-end duurzaam bouwen door middel van slimme isolatieoplossingen", zo liet Vergote verstaan in een reactie. "We zijn onder de indruk gekomen over wat Michel Verhelst al realiseerde en willen met hem ook een intensieve samenwerking blijven aangaan."

De waardering (70 miljoen euro) is gebaseerd op de marktwaarde van de verworven productiemiddelen, zo liet Recticel nog weten via een persbericht.