Van Marcke 2025

Kortrijk wil van oude Van Marcke site een modelwijk à la Singapore maken

KORTRIJK - De stad Kortrijk en de firma Van Marcke, bij monde van respectievelijk schepen Wout Maddens en CEO Caroline Van Marcke, hebben het doek gelicht over wat er met de oude en 16 hectare grote site van de firma nabij het stadscentrum moet gebeuren. Sinds de bouw van de nieuwe Van Marcke hoofdzetel langs de E17 autosnelweg, bleef de oude zetel en bijhorende gebouwen langs de spoorweg onbenut (op de toonzaal na). Er wordt naar de toekomst toe geopteerd voor een soort 'Singapore model': geen hoogbouw maar wel een stadszone waarin diverse functies (leven, leren, wonen, werken en denken) allemaal kriskras door elkaar lopen en waarbij duurzaamheid het codewoord is.

De stad Kortrijk en de firma Van Marcke hebben gezamenlijk een wedstrijd uitgeschreven in samenwerking met het Team Vlaamse Bouwmeester, dat zich beleidsmatig buigt over de zinvolle invulling van de ruimte in Vlaanderen. Het Limburgse architectenbureau UAU (Hasselt) en het Antwerpse conceptkantoor Omgeving werden finaal uit bijna 70 inzendingen  geselecteerd om de grote strategische lijnen uit te zetten. Op zijn minst vreemd zo niet bevreemdend: de streek intercommunale Leiedal werd bij deze denkfase op geen enkele manier betrokken. "Dat kan later nog", zei schepen Maddens die ook voorzitter is van Leiedal.

Geen tabula rasa

Sleutel naar de toekomst toe is dat er niet gekozen wordt voor een tabula rasa (afbraak van gebouwen) maar wel voor zoveel mogelijk verbouwen en herbouwen in functie van de noden van morgen. Veel bestaande gebouwen, waarvan sommige nog herinneren aan de spantenbouw van de firma De Coene, zullen herkenbaar blijven in het nieuwe masterplan. Andere gebouwen worden afgebroken als ze geen meerwaarde meer bieden.

De firma Van Marcke blijft volgens CEO Caroline Van Marcke eigenaar van de gronden die, althans volgens schepen Maddens, clean verklaard zijn. "Wij wensen in Kortrijk mee een statement te maken over hoe wij in de toekomst op een duurzame manier samen kunnen leven, samen kunnen leren, samen kunnen denken en samen kunnen doen", zei Caroline Van Marcke. Vrij vertaald: de site moet naast woonruimte voor gezinnen en werkruimte voor kmo's of dienstenbedrijven, ook plaats bieden aan scholen of kennisinstellingen en veel groen en ecologische toepassingen herbergen. Hoeveel plaats er ingeruimd wordt voor welke functie, kon niemand nog zeggen.

Werk van lange adem

Een multifunctionele invulling zeg maar. Volgens schepen Wout Maddens past dit totaalconcept perfect in de toekomstvisie die de stad heeft met het strategisch plan Kortrijk 2025. "Dat dit kan in samenspraak met een bedrijf van hier, zorgt voor een meerwaarde in de praktijk", aldus Maddens. "Straks zullen we ook alle stakeholders betrekken bij het verdere denkproces. De uitvoering van de plannen zal een work in progress zijn."

Nog dit: aan de noordrand van Kortrijk heeft Van Marcke ook nog een terrein van bijna 10 hectare liggen. Daar moet in 2020 klaarheid over komen.