Brexit 2

Minister Muylle wil Brexit helpen counteren

HARELBEKE - Minister van Economie en Werk Nathalie Muylle stelde tijdens een bezoek aan voedingsbedrijven Agristo en Plukon, maatregelen voor om bedrijven te ondersteunen die getroffen worden door de gevolgen van een eventuele no-deal Brexit. De voedingsindustrie is een belangrijke exportgerichte sector en volgt de Brexit met argusogen. Agristo kondigde eerder al aan dat het volledig Brexit-proof is.

“We hopen uiteraard nog steeds dat het Verenigd Koninkrijk akkoord zal gaan met de uittredingsregeling en we willen tot een ambitieuze toekomstige samenwerking komen", aldus minister vna Economie Nathalie Muylle. "Voor onze bedrijven is dat overduidelijk het beste scenario. Toch moeten we rekening houden met alle mogelijke scenario's, waaronder dat van een 'no deal'. Voor die specifieke situatie werken we aan een regeling die bedrijven moet helpen om de zwaarste schokken op te vangen. Getroffen bedrijven zullen hun arbeidsduur kunnen verminderen of een specifieke vorm van tijdskrediet of economische werkloosheid kunnen invoeren. De maatregelen zijn gebaseerd op gelijkaardige maatregelen die bestonden tijdens de economische crisis van 2009-2011. Het gaat om tijdelijke maatregelen die bedrijven moet helpen om het ergste moment van crisis te overbruggen.”

Batterij maatregelen

Een Brexit met een uittredingsakkoord en een ambitieuze toekomstige relatie is van groot belang voor Belgische bedrijven. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner voor veel van onze bedrijven. De kans op een harde Brexit zonder akkoord is de laatste maanden dan wel afgenomen, ze is nog lang niet volledig van de baan. Een harde Brexit kan zich voordoen als het Verenigd Koninkrijk voor 31 januari – de huidige uittredingsdatum – geen groen licht geeft voor het uittredingsakkoord. Maar ook als het akkoord wel wordt aanvaard, kan een harde Brexit zich nog voordoen bij het aflopen van de overgangsperiode op 31 december 2020.

Minister Muylle benadrukt dat het belangrijk is dat bedrijven zich blijven voorbereiden op alle mogelijke situaties. De minister stelde drie tewerkstellingsmaatregelen voor die ingeroepen kunnen worden door getroffen bedrijven indien het worst-case scenario  zich zou voordoen. Het gaat dus om vormen van tijdelijke werkloosheid voor bedienden, het tijdskrediet en de collectieve arbeidsduurvermindering. Deze regeling is enkel bedoeld voor werkgevers  die in economische moeilijkheden verkeren als gevolg van de Brexit. Concreet gaat het om werkgevers die op korte termijn worden getroffen door een daling van ten minste 5 % van de omzet, van de productie of van het aantal bestellingen als gevolg van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Deze bedrijven zullen een erkenning moeten aanvragen bij de minister van Werk.