Stow-CEO-Jos-De-Vuyst-scaled

Stow mag zich ‘Onderneming van het Jaar’ noemen

KORTRIJK - De West-Vlaamse rekkenbouwer Stow, schitterend geleid door de charismatische CEO Jos De Vuyst, mag zich een jaar lang 'Onderneming van het Jaar' noemen. In 2019 ging deze prestigieuze onderscheiding ook al naar een West-Vlaams bedrijf, toen Kinepolis van de familie Bert. 'Onderneming van het Jaar ' is een initiatief van De Tijd, in samenwerking met EY.   

Ook de West-Vlaamse bedrijven Van Marcke en Abriso van CEO Jan Dejonghe, waren kandidaat voor de prijs, maar finaal ging Stow met de lauweren lopen, overeenkomstig het principe "The winner takes it all".

Op twintig jaar tijd is het bedrijf gegroeid van een kmo, toen goed voor 3 miljoen euro, naar een mini-multinational van 650 miljoen. Sinds 1989 heeft de huidige CEO, Jos De Vuyst, de explosie van op de eerste rij meegemaakt. Vandaag heeft hij 1.750 mensen op de payroll staan. In Europa is Stow inmiddels al onbetwist marktleider. Nu wil De Vuyst de grote doorbraak realiseren in Noord-Amerika. De ambities en de lat liggen horizon 2025 erg hoog, met een beoogde 1,2 miljard euro. Vandaag wordt nog 95 procent van de omzet verdiend in Europa. De Amerikaanse markt heeft een groot groeipotentieel, aldus De Vuyst. Het succesverhaal van Stow is vooral ook gebaseerd op verregaande innovatie en continue investeringen.

Amerikaans en West-Vlaams

Vandaag telt Stow tien eigen fabrieken in België, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Tsjechië en Turkije. Het hoofdkwartier bevindt zich in Spiere-Helkijn, waar ook een state-of-the art fabriek werd opgetrokken nadat de historische thuisbasis Wevelgem werd verlaten wegens plaatsgebrek toen. Stow heeft een West-Vlaamse voorgeschiedenis en wordt nog altijd op zijn West-Vlaams gerund. Maar de meerderheid van de aandelen bevindt zich in handen van het machtige Amerikaanse durffonds Blackstone. Het topmanagement onder leiding van CEO en people manager Jos De Vuyst is mede aandeelhouder.