triporteur

Wervikse kaashandel Triporteur in handen van Rafina

De families Desmet (Triporteur, De Kazerij) en De Brauwer (Rafina) kondigen met enthousiasme de overname aan van de NV Triporteur door de NV Rafina.  De familie Desmet, die vier jaar geleden haar eigen kaasmakerij opstartte, heeft beslist om alle aandacht te vestigen op productie en daarom de kaasgroothandel, Triporteur, onder te brengen bij de voedingsgroothandel Rafina uit Lauwe.  “Voor beide bedrijven biedt dit nieuwe perspectieven”, vertellen de zaakvoerders.  “Rafina kan vanaf nu 500 extra kaasreferenties aanbieden aan haar klanten, en De Kazerij kan zich toespitsen op de verdere uitbouw van de kaasproductie”. Jan Desmet heeft het over een strategische beslissing : “Om de activiteiten van onze kaasmakerij verder te kunnen ontwikkelen, zagen wij ons genoodzaakt om de groothandel te verkopen", aldus Desmet. "De kaasproductie is zo sterk gegroeid dat we met plaatsgebrek kampen.  Bovendien vraagt de sterke groei van onder meer de Flandrien Kaas meer en meer van onze tijd, waardoor het ons opportuun leek om ons volledig te focussen op de kaasproductie”.

De familie Desmet koos naar eigen zeggen voor een overnemer die met dezelfde waarden en ideeën werkt. Rafina, gesticht in 1954, kent reeds een rijke geschiedenis binnen de sector.  Het is een toonaangevende groothandel voor charcuterie, vers vlees, salades, bereide gerechten, enzovoort. Zegt Didier De Brauwer: “In de sterk competitieve markt waarin we actief zijn, is schaalgrootte steeds belangrijker aan het worden.  Met deze overname spelen we hierop in, zonder de waarden en troeven uit het oog te verliezen, waarvoor onze klanten dagelijks weer voor ons kiezen."

Alle groothandelsactiviteiten van de combinatie Rafina-Triporteur zullen vanaf nu gecentraliseerd worden in Lauwe.  De geringe afstand tussen beide bedrijven (amper 10 km) zorgt ervoor dat de verhuis van de activiteiten slechts een beperkte impact heeft, voor zowel klanten, leveranciers als personeel. De kaasgroothandel Triporteur ging in 2013, onder naam van De Kazerij, van start met een eigen kaasproductie.  Achtereenvolgens werden Jeunesse Light, Flandrien Kaas en Frontieren Kaas gelanceerd.  De nieuwe activiteit bleek meteen zeer succesvol: de vraag naar nieuwe goudse kazen overtrof snel het aanbod.  Ook internationaal bleven de nieuwe Belgische kazen niet onopgemerkt: op de prestigieuze World Cheese Awards eind 2016 vielen maar liefst vier kazen in de prijzen.  Flandrien Oud en Flandrien Grand Cru behaalden zelfs de exclusieve Super Gold medaille.