ezgif.com-webp-to-jpg (22) Fred Van Dessel en Jef Cavens. Foto: Jan Van der Perre

Met deze start-up willen Antwerpenaars ons leren koken met bouwblokjes: “Het is zo simpel als het in elkaar klikken van Lego-blokjes”

De opvallende Antwerpse start-up Winning Foods wil een steentje in de rivier verleggen als het aankomt op gezonde voeding. Antwerpenaars Jef Cavens (41) en Fred Van Dessel (33) ontwikkelden een kookconcept dat helemaal draait om diepgevroren bouwblokken die bestaan uit groenten, koolhydraten en proteïnen.

Wat Winning Foods verkoopt, zijn effectief bouwblokjes. Niet om een kasteel of een auto na te bouwen, maar om een maaltijd mee te maken. “Ons concept draait om 16 diepgevroren bouwblokken, bestaande uit een mix van groenten, koolhydraten en proteïnen. Het is de bedoeling dat onze klanten gaan koken met die blokjes als basis. Door ze te combineren kan je eindeloze variaties aan gerechten op tafel toveren, al dan niet volledig plantaardig. Bekijk het gerust als je eigen culinaire meesterwerken samenstellen, maar dan zo simpel als het in elkaar klikken van Lego-blokjes”, lacht oprichter Jef Cavens.

Voor een indian curry gebruik je bijvoorbeeld blokjes greens mix veggie, curry base, tomato base en chicken-style pieces protein, die je dan afwerkt met het bijgeleverde naanbrood en wat koriander.

De blokjes moet je combineren tot een volwaardig gerecht. Foto: Winning Foods

De Antwerpse vennoten, die ook nog de Nederlander Floris Schoenmakers aan hun zijde hebben en hun kantoor in Antwerpen hebben, willen naar eigen zeggen een antwoord bieden op de tegenstelling waar veel gezinnen mee worstelen. “Een gezond dieet is enorm belangrijk, maar tegelijkertijd merken we allemaal hoe moeilijk het is voor drukke gezinnen om regelmatig gezond eten op tafel te zetten. Daar spelen we op in door koken heel makkelijk te maken en mealprepping naar een hoger niveau te brengen.”

“Hoe je dan precies aan de slag moet met onze bouwblokken? We hebben als team een achtergrond in internettechnologie en dus wilden we ook een app die onze klanten begeleidt bij het kiezen van ingrediënten, het samenstellen van recepten en het plannen van maaltijden. Die zegt welke bouwblokken je moet combineren voor een bepaald gerecht. Al kan je natuurlijk ook vrij experimenteren.”

Gezond

Door subtiele toevoegingen eten mensen -ook kinderen- gezonder dan ze verwachten. “In onze potato mash zitten naast aardappelen ‘stiekem’ ook een kwart bloemkool en een kwart knolselder. Onze bechamel bestaat uit driekwart bloemkool en gebruiken we geen bloem, koemelk of boter waardoor het volledig plantaardig en veel gezonder is dan de klassieke bechamel. En in onze mix die we als rijstvervanger gebruiken zitten vijf verschillende voorgekookte granen die kwal vezels, vitaminen (vooral B) en mineralen een pak hoger scoren dan de gebruikelijke rijst. Dat gezondheidsaspect is echt wel iets waarvoor we het doen. Het is eigenlijk het resultaat van een traject dat we zelf de laatste jaren hebben afgelegd”, zeggen ze.

De bouwblokjes zitten in zakken als deze. Foto: Jan Van der Perre

Jef slaagde erin om een indrukwekkende 20 kilogram aan overtollig gewicht te verliezen nadat hij na een relatiebreuk de switch maakte naar een gezond dieet. “Mijn levenskwaliteit is door die kilo’s te verliezen er enorm op vooruit gegaan.” Fred heeft een nog diepere verbinding met gezonde voeding. “Ik ben hersteld van kanker en daarbij hebben mijn veranderende voedingsgewoonten echt wel een rol gespeeld”, zegt hij.

De start-up heeft onlangs ook de We’re Smart Future Award voor meest innovatieve product van het jaar ontvangen. “Een mooie opsteker”, klinkt het. “We zijn nu bezig om ons product uit te rollen. Dat doen we in stappen. We hebben onlangs een eerste versie van de producten geleverd aan 5 gezinnen en zijn op basis van hun feedback druk bezig met het voorbereiden van de volgende levering aan 20 families in november”, leggen de twee uit.

De verkoop van de producten verloopt via demo-avonden. Foto: Winning Foods

De verkoop van de producten verloopt momenteel via demo-avonden, vergelijkbaar met die van Tupperware. Een testpakket (49 euro) bestellen of een demo bijwonen kan via www.winningfoods.nl.