Oksana Senyczak Oksana vond een pand in de Anselmostraat voor haar gekoesterde Oekraïense objekty. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Objekty verhuist naar ruimer pand mét koffiebar: “Ik wil het positieve van Oekraïne tonen”

Hedendaagse Oekraïense designobjecten met stevige wortels in de rijke traditie, maar een moderne twist. Daar speurt Oksana Senyczak al jarenlang naar. De mooiste stukken verkoopt ze sinds eind 2018 bij Objekty. Zopas verhuisde haar conceptstore naar een ruimer pand in de Anselmostraat in Antwerpen, mét koffiebar erbij.

Warme plaids, vrolijke banken, kandelaars in warme houttinten, mondgeblazen vazen, zorgvuldig geselecteerde boeken, enkele tijdloze kledingstukken, … De objekty in deze winkel zijn duidelijk gecureerd door iemand met oog voor design en interieur.

Dat oog is van Oksana Senyczak (54). Oksana groeide op in Genk, als dochter van Oekraïense ouders die na de Tweede Wereldoorlog gerekruteerd werden voor de Belgische mijnen. Op haar 21ste, nadat de Sovjet-Unie uiteengevallen was, reisde ze voor het eerst naar het land van haar familie. Ze leerde er haar man Ihor kennen en dat niet alleen. “Op onze reizen ontdekte ik heel veel mooie dingen, die ik hier wilde introduceren. Makers die de traditionele cultuur en ambachten eren door ze uit de folklore te halen.”

In de winkel verkoopt Oksana ook Engelstalige boeken over Oekraïne. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Gerookte keramiek

Om haar woorden kracht bij te zetten, toont ze een driearmige kandelaar, in zwarte keramiek. “De vorm is een gestileerde versie van traditionele kandelaars. De keramiek is niet geverfd, maar gerookt in een houtoven. De rook trekt in de klei, oxideert het en kleurt het zwart. Vandaag beheersen nog maar enkele makers deze eeuwenoude techniek die typisch is voor het kleine dorp Havarechchyna in West-Oekraïne.”

“Vandaag beheersen nog maar enkele makers de eeuwenoude techniek van zwarte keramiek die typisch is voor het kleine dorp Havarechchyna in West-Oekraïne”

Oksana Senyczak

Een driearmige kandelaar in zwarte keramiek. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Koffiebar

In 2018 kreeg Oksana’s droom en missie vorm en was Objekty geboren. Tot voor kort huisde de conceptstore op de benedenverdieping van haar huis in de Lange Lozanastraat — “maar die lag wat afgelegen” — en had ze ook een tijd een pop-up in de Kloosterstraat. Nu heeft ze in de Anselmostraat een groter pand met meer passage gevonden. Op 9 mei opent ook de koffiebar (met prachtig terras!) in het achterste gedeelte. En je raadt het al… ook die heeft een Oekraïense toets: “De koffie komt van Otara Kava, een Oekraïens koppel dat in Lviv in een bekende koffiezaak werkte. Zij hebben nu hier in Mechelen hun eigen koffiebranderij opgericht.”

Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Dat het een hobbelig parcours was, haar winkel. Eerst was er corona en in 2022 barstte de oorlog in Oekraïne uit. Eventjes stopte alles, maar de Oekraïners waren vastberaden: “We moeten blijven werken.” “Door de oorlog kwam er een boom van eigen merken omdat winkels als Zara bijvoorbeeld moesten sluiten. Oekraïners hebben een ongelofelijke drive en samenhorigheid. Al snel werden er manieren gezocht om internationaal toch nog te kunnen leveren. Intussen moet ik op drie à vier weken rekenen om spullen hier te krijgen.”

“Oekraïners hebben een ongelofelijke drive en samenhorigheid. Al snel werden er manieren gezocht om internationaal toch nog te kunnen leveren”

Oksana Senyczak

Maar evident is het niet. Ze wijst naar een houten schaal. “Dit is het allerlaatste stuk dat ik heb van houtbewerkers uit het zwaargetroffen Cherson. Ze zijn heel lang in hun stad gebleven omdat ze hun houtmachines niet wilden achterlaten, maar zijn uiteindelijk toch naar Odessa gevlucht.”

Houten spulletjes van Sydorov Manufacture. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Oksana toont ook houten plateaus, kandelaars en serveerplanken. “Deze zijn van Sydorov Manufacture, een meubelmaker uit Soemy, in het oosten, dicht bij de grens met Rusland. Het bedrijf was in handen van vader en zoon Yura. Toen de oorlog in 2022 uitbarstte beslisten ze mee te gaan vechten en hun land te verdedigen. Yura’s 19-jarige zus Maryna zette haar studies stop om de zaak tijdelijk over te nemen. Ze reorganiseerde het bedrijf van grote houten meubelen en trappen, die in tijden van oorlog niet nodig waren, naar klein houtwerk dat gemakkelijk getransporteerd kon worden. Ze zijn zo moedig, maar evident is het niet: de stroom valt constant uit, werknemers worden opgeroepen voor het front, ze moeten vaak schuilen. De producten geraken hier maar met mondjesmaat.”

Dit beertje is gemaakt uit hennep. “Duurzaam want hennep groeit heel snel en kan meermaals per jaar geoogst worden.” Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Achter elk item in de winkel schuilt een verhaal. “Ik heb wel een webshop, maar wil vooral vertellen over Oekraïne, over de mensen die er wonen. Ik wil het land als iets moois en positiefs naar voor brengen, weg van alle negatieve connotaties. Ik vind het een enorme verrijking om verschillende achtergronden te hebben en die te delen met de wereld.”

Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao